Sådan frier man til mig

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
16. aug 2016

Jeg er på jagt efter en diamant, der er blevet kaldt ”værdiløs, grim og overflødig”. Det er en sten, der tilhører den type af diamanter, der, for ikke længe siden, blev smidt ned i en støvet skotøjsæske og placeret under bordet, for ingen vidste, hvad de skulle bruge dem til. Jeg leder efter den mest udskældte og undervurderet diamant af alle. Stenen diamantbranchen, med arrogance i mere end 50 år, har kaldt ”en ligegyldig industrivare”.

#isaidyes

For nyligt delte jeg nyheden, om at jeg skal forloves, på de to sociale medier, Facebook og Instagram. Det fik mange venlige sjæle til tasterne med deres lykønskninger. Der var dog et spørgsmål, som gik igen (bortset fra: ”Er det en joke?”): ”Hvordan frier man til sådan én som dig?” Førstnævnte spørgsmål skal jeg lade stå ubesvaret hen, men sidstnævnte er selvfølgelig opstået pga. den tilsyneladende ”risiko”, der kunne være ved at diske op med den ”forkerte diamant” til diamanthandleren.

Svaret er enkelt: Man frier uden ring. Faktisk også helt uden at sige noget, men det er en anden historie. Til gengæld har han bedt mig finde stenene til en ring efter eget ønske, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, hvad det skal være.

De brune diamanter

For bare ti år siden var efterspørgslen af brune diamanter stort set ikke eksisterende. Dealere i branchen betegnede dem som industridiamanter og vrængede på næsen af dem. I dag anses de for at blive det næste store hit.

I en branche, som bevæger sig uhyre langsomt, og som indtil få år tilbage kun værdsatte de klareste farveløse hvide diamanter, er de farvede diamanter blevet mere og mere populære. De naturligt farvede diamanter er sjældne og kan forekomme i alle regnbuens farver. Faktisk er efterspørgslen på farvede diamanter øget så markant i løbet af de sidste 25 år, at priserne er steget bemærkelsesværdigt mere end priserne på de hvide diamanter. De gør flere af dem til potentielle investeringsobjekter.

Der er to faktorer, der har fået priserne på de farvede diamanter til at stige. Den ene er, at moden er skiftet, smykke-designere bruger flittigt de farvede sten og hænger dem gerne på store Hollywood-stjerner. Den anden er, at de er en mangelvare.

Alligevel er der én af farverne, som endnu ikke har nydt samme grad af beundring og prisstigning. De brune diamanter er blevet det sorte får og outsideren i klassen. Grunden er dels den påståede hyppighed, de optræder ved, hvilket ikke skulle gøre dem sjældne og særlige, men også fordi de, af flere, opfattes uskønne.

Farven bestemmer prisen

Brune diamanter kommer i mange nuancer. De kan være helt brune, brune med gul, orange, pink og med lilla. De kaldes champagne, cognac, hasselnød, chokolade og meget andet.

Når man vurderer brune diamanter, er farven den vigtigste. Her kigger man på nuancen, farvens mæthed, intensitet og ensartethed. Derefter kigger man på de andre vigtige parametre, som klarhed, slibning og vægt. Men det er som at finde nålen i høstakken, for selv om det er sagt, at det er den mest hyppigt forekomne diamant, er virkeligheden en helt anden. Den helt rigtige farve, klarhed, størrelse (og sjæl) er ekstrem svær at finde.

Den misforståede diamant

Brune diamanter er ofte associerede med industridiamanter, som udgør 80 % af alle diamanter, der bliver fundet. Kun 20% af alle diamanter, der udvindes, er klare nok til at kunne bruges som smykkediamanter.

Af alle brune diamanter, der udvindes, er kun ca. 5% egnet til at anvendes i smykker. Det gør dem mere sjældne sammenlignet med antallet af hvide diamanter af smykkekvalitet, der udvindes. Faktisk finder man kun én brun diamant med høj klarhed for hver 10.000 hvid. Det betyder, at den er ti tusinde gange mere sjælden end en hvid med samme klarhed.

Priser

Denne lille del af de sjældne brune diamanter bliver fejlagtigt kategoriseret med de ”almindelige” brune diamanter af lav kvalitet, og deraf opstår den lavere pris.

Som eks. kan en diamant på 0.50ct i sammenlignelige kvaliteter, men forskellige farver koste:

Hvid diamant: 15.000 kr.

Pink diamant: 1.2 million kr.

Brun: 10.000 kr.

På trods af den væsentligt lavere pris er brune diamanter stadig i kategorien:’Sjældne naturligt farvede diamanter’, og de er, ligesom sorte diamanter, de mest prismæssigt overkommelige. Det til trods, er det stadig svært at finde den helt rigtige nuance. Med den forestående lukning af Argyle-minen i Australien, der leverer langt de fleste brune diamanter, spår flere eksperter at priserne på de brune diamanter vil stige nævneværdigt inden for de næste 5-8 år.

Når der er frit valg på alle hylder – hvilken ring vælger man så?

For mange af mine kunder er en forlovelsesring ikke en stangvare, manden køber færdig. Ofte vil begge være med i processen og sætte deres eget personlige præg på den. Min egen ring skal bære en ”cognacfarvet” diamant, som svarer til betegnelsen: ”Fancy Orangy Brown”. Derfor leder jeg, både i markedet og i gamle skotøjsæsker under diamantslibernes slibebænke, for at finde den rette. Selvom jeg har en idé om klarhed, størrelse og form må jeg, som i alle tilfælde med farvede diamanter, være klar til at vige for mine idéer, hvis blot farven er den rette. At den så også, I mine øjne, er prismæssigt stærkt undervurderet, kan jo således komme min forlovede til gode. 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk