DF er næsten for blød ved DR

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
08. aug 2016

Det er nærmest blødsødent, når DF kun vil spare 700 millioner kroner på DR. Spar i stedet en hel milliard og få desuden aviserne til at betale moms. Så er der bedre råd til velfærdens kernetropper: Sygeplejersker, lærere, politi, forsvaret.

Godt nok har DF-forslaget fået en del kritik, men grundlæggende gælder, at DR ikke længere i så høj grad leverer et offentligt gode – public service – der står mål med 3,7 milliarder kroner i årlig tvangslicens.

Toptung

Pengene går for eksempel til en tung ledelse med personligheder som Maria Rørbye Rønn, Ulrik Haagerup, Thomas Falbe og Piv Bernth.

De to førstnævnte begaves årligt med samlet 6 millioner kroner i løn svarende til, hvad 2.422 licensydere betaler i 2016.

Haagerup, nyhedsdirektøren, leverer dog visioner og lod forleden vide, at DR ikke længere nødvendigvis skal vise billeder af terrorister. Det kan "inspirere andre tosser", sagde han og fik støtte fra kulturminister Bertel Haarder (V): "Det er jo ikke alting, som er gavnligt. Og man har lov til at have lidt moral med i det, man viser."

Moral?

Jeg skal ikke beskylde Haagerup og Haarder for bevidst at gå terroristernes ærinde.

Men at fravige eller begrænse de gængse journalistkriterier som objektivitet og relevans er jo særbehandling og dermed netop et knæfald for terrorister.

Haagerups nye udeladelseskriterium er også en glidebane mod yderligere (selv)censur i medierne.

Grundlæggende halter logikken:

Det kunne jo være, at en terroristspire inden sin handling kom på bedre tanker ved netop at se menneskefjendske terrorister grine ad deres blodige ofre? Og hvordan skal man forebygge et nyt holocaust, hvis man ikke må vise fotos af nazistiske gerningsmænd?

DR Udeladt

Tankegangen i DR’s ledelse har måske smittet af på andre nyhedsfelter.

Op til EU-folkeafstemningen 3. december leverede DR, TV2, Berlingske, og JP/Politiken for eksempel en så ja-sidevenlig dækning, at nejsiden ifølge en undersøgelse blandt over 1.000 vælgere måske endte med at blive snydt for helt op til 11 procentpoints tilslutning.

Fungerer på trods

Haagerup skal dog roses for at bekræfte, at en del menige DR-journalister i dag leverer objektive nyheder på trods af deres ledelse. Ikke på grund af den.

Og dermed viser Haagerup vejen.

Nedskæringer kan med fordel fokusere først og fremmest på DR’s ledelse, og for ikke at forrykke den samlede mediebalance kunne papiravisernes momsfritagelse også reduceres.

Det forekommer forkert at betale moms af sunde grøntsager, men ikke avispapir.

Det skal nok gå...

Jamen, spørger nogle med rette, vil disse besparelser ikke fjerne noget kulturbærende fra vores demokrati?

Næppe.

For det første kan nyheder og underholdning i dag ofte hentes hurtigt og effektivt fra Facebook, Twitter og YouTube.

For det andet går verden ikke i stå, bare fordi der spares på danske medier. Inden DR opstod, havde fiffige folk således opfundet både hjul, tallerken og relativitetsteori.

For det tredje er der en tendens til, at DR og TV2 bliver for store, og at de online ”planker” nyheder fra privatejede lokale aviser.

Troværdighed som konkurrenceparameter

I sidste ende bør succes i danske medier ikke længere afhænge af, hvem der har de bedste lobbyforbindelser til politikerne i den christiansborgske osteklokke.

Med besparelser på en milliard kunne danske skatte- og licensydere få et bedre medielandskab.

Et medielandskab, hvor troværdighed er det absolut vigtigste konkurrenceparameter.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk