Har du planlagt din investeringsrejse?

authorimage
BLOGS
Af: Karim Ben M'Barek
22. jul 2016

Flere og flere start-ups har blikket rettet mod venturefonde, når de søger investeringer til deres forretning. Sidste år steg venturefondenes investeringsniveau med 40 procent sammenlignet med 2014, og det er selvfølgelig positivt, at flere kan se mulighederne i de unge virksomheder.

Men vejen dertil er hård, og det bliver ikke nemmere, når en venturefond først er kommet ombord i din forretning. Jeg vil derfor gerne komme med en række råd, som jeg har lært gennem vores investeringsrejse, til de entusiastiske iværksættere, der tænker på - eller er i gang med - at rejse kapital.

Hvornår?
Mange venturefonde har en 8-årig investeringsstrategi. De første fire år er de risikovillige og investerer i usikre virksomheder med en lille omsætning, mens de i de sidste fire år investerer i sikre virksomheder med en højere omsætning. Her er der stor sandsynlighed for, at de kan tjene deres investering tilbage.
Som iværksætter med nystartet virksomhed er det derfor vigtigt, at du fanger dem i starten af deres fond. Ellers går der lang tid, før du kan komme ombord igen.

Hvordan?
Hvordan får du så kendskab til venturefondenes investeringsstrategi? Dialog. Og masser af det. Jeg har ikke tal på, hvor mange møder jeg har haft, bare for at være opdateret i potentielle investorers tidslinjer. Og her lærte jeg en vigtig lektie! Bare fordi en venturefond investerer i din virksomhed, er de ikke din bedste ven. Langt fra. De forventer resultater fra start af, så som iværksætter skal du stille dig selv et vigtigt spørgsmål.Kan jeg levere?

Hvad nu?
Og her skal du være helt ærlig overfor dig selv. Selvfølgelig vil mange gerne have en investering ind, men det må ikke være for enhver pris. Hvis det går dårligt, og du ikke vækster nok, investerer de ikke igen, og hvordan overbeviser man så andre?

Så hvis du drømmer om en venturefonds investeringer, så vær forberedt og stil krav. Du skal vide, hvor langt de er med deres investeringsstrategi, hvad de forventer af din virksomhed, og hvad de mener, din forretning er værd.

Men der er selvfølgelig også andre veje at gå. Hvis en venturefond ikke er noget for dig, kan du få andre former for investeringer, blandt andet fra en strategisk partner eller business angel.

God rejse! 

Profil
Karim Ben M'Barek authorimage Som iværksætter fra den digitale generation har Karim Ben M'Barek en klar holdning til, hvordan en nystartet virksomhed skal ledes og drives til succes. Han blogger om de daglige udfordringer, iværksættere møder.

Karim Ben M’Barek er adm. direktør for og medstifter af onlinevaskeriet Washa.dk, der tilbyder tøjvask og rens via digital bestilling. Han har tidligere arbejdet for den digitale tjeneste Autobutler.

Tidligere bloggere på borsen.dk