SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Vejen til vækst via velindretning

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
13. Jul 2016

Det var først, da jeg prøvede at være omgivet af et biologisk fremmende kontormiljø, at jeg forstod, hvor afgørende det er for vækst og resultatgenerering. Nu forsøger jeg at overbevise landets topledere om det samme.

Lange baner af bordopstillinger, væg til væg tæpper venligst udlånt af byens bedemænd, persienner eller gardiner der med sine blåstribede nuancer mest ligner et badeforhæng, ses overalt. Samme stole alle vegne. Tomme hvide vindueskarme. På en god dag - en Monet i glasramme på et alt for stor væg. Og en lille plante der sørgemodigt hænger med bladene.

Dette er stadig tidens kontormiljø anno 2016 i seks ud af ti private og offentlige virksomheder.

Men det kan og skal gøres anderledes. 

Har prøvet både godt og skidt

Jeg startede min karriere i Shell på Prøvestenen. Det var indretningsmæssigt så kedeligt et sted at være, at jeg vil tro, at man godt kan tilskrive det som værende årsagen til hovedparten af sygemeldinger og mistrivsel. Der var bare ingen, der vidste, at det fysiske miljø påvirkede os alle så meget. I dag ved moderne virksomhedsledere, der er lidt om sig, og som interesserer sig for andet end excelark og monitorering af personalets performance, noget andet.

Efter Shell kom jeg til CDM Gruppen, hvor jeg senere blev medejer. Virksomheden blev drevet af to progressive og skævt tænkende entreprenører. På messer indrettede vi os med Tyrkiske Kelimtæpper samt lænestole i mørkt træ med fløjelssæder. Ægte malerier prægede endvidere vores fremtoning. Det havde sin effekt, for gæsterne blev draget af vores stemning. Vores stande var fulde af mennesker, mens mange af de andre var gabende tomme. Vi kom på den måde i dialog med vores fremtidige kunder, som købte, og hjalp os med at vokse eksplosivt i markedet. 

Senere blev jeg engageret i en række større konsulenthuse, som troede, at stilrenhed og klinisk åbne kontorlandskaber og lidt kunstigt rindende vand i glas på midten af gulvet, skulle skabe atmosfære. Det gjorde det ikke. Det skabte måske stolthed hos nogle, fordi vi signalerede succes og rigdom. Men hyggeligt var det ikke, og det medførte ukoncentration hos os, der var ansat til at lave pengene.

Vi styres af vores biologi

Jeg har studeret menneskets biologi og nedarvede tilbøjeligheder gennem en række år nu. Studiet har givet min medstuderende, fremtidsforsker Mettelene Jellinggaard og mig adgang til banebrydende ny viden, som mange med fordel kan tage ved lære af fremover. 

Nogle gode eksempler

Fra WORKDESIGN Magazine. Foto af Diego Valdez:

 

Kan du se en sådan indretning på Lautrupvang i Ballerup for dig? Jeg kan godt.

Igen ledernes ansvar

Jeg ved fra mine studier og alt det praktiske arbejde hos kunder, at måden man arbejder på i miljøer, som i de viste eksempler, medfører dramatisk bedre forretningsmæssige resultater. Dette er simpelthen fordi, at folk føler sig hjemme, trygge og velkomne, og dette har en enorm betydning på vores evne til at præstere.

Kapløbet om økonomisk overlevelse, vækst og positionering i markedet møder nye vilkår i årene frem. Virksomhedens fysiske tilbud vil blive foretrukket af fremtidens medarbejdere. Organisationer der ikke opgraderes væsentligt, vil derimod blive valgt fra.

Så med mindre man satser på robotter til at udføre alt arbejdet, må mange af landets ledere hellere se at få skiftet betrækket. 

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk