Brexit og Heunickes EU-censur

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
02. jul 2016

Forleden blev jeg interviewet i 22 minutter af BBC World om, hvad Brexit betyder for Danmark. Jeg sagde, at følgerne af Brexit næppe bliver så katastrofale som spået af mange medier og japolitikere, samt at en lignende Danexit-afstemning ville ende i dødt løb og måske dansk udmeldelse af EU.

Det fik tidligere trafikminister Magnus Heunicke (S) til i BT [28.6] at beskylde mig for at ”fylde udlandet med løgn” og være ”direkte skadelig for vores fædreland”.

Socialdemokraten mener ikke, at jeg i BBC fremstår som DF’er, og han er fortørnet over, at Analyseenheden 4V forudser noget nær dødt løb i tilfælde af en dansk folkeafstemning om Danexit. Derfor kræver han, at jeg skal censureres.

Desværre har Heunicke næppe set interviewet

På min egen foranledning starter udsendelsen med, at BBC præsenterer mig som ”euroskeptic” og medlem af DF. Jeg starter også med at sige, at jeg personligt håbede på Brexit. Altså en meget præcis varebetegnelse.

Kun ”rigtige” eksperter på BBC…

Heunicke argumenterer derpå i BT med, at jeg ikke er ”særlig stor ekspert i noget som helst”.

Men døm selv. Jeg har 25 års erfaring med international journalistik, herunder fem år som EU-korrespondent i Bruxelles. I den tid var jeg nærmest fast inventar i Kommission, Parlament og Ministerråd, og jeg skrev i løbet af de fem år 7.200 artikler, samt siden hen insiderbogen ”Mod vinden – Danmarks plads i Europa” (2014). I Analyseenheden 4V, som er upartisk, har vi i dag noget af det stærkeste statistiske datamateriale til rådighed.

Mangfoldighed mangler

Jeg tror, der er en anden og dybere forklaring på Heunickes beskyldninger om ”fædrelandsskadelighed”.

Han er slet ikke vant til et mangfoldigt mediebillede. I danske medier bortcensureres EU-skeptikere ofte, men ikke altid. Så naturligvis bliver Heunicke lidt chokeret, når han bevæger sig væk fra danske mediers trygge rammer og får indblik i et internationalt medie som BBC.

Med rimelighed kunne Heunicke have sagt, ”den mand er jeg s****** uenig med!”.

Men han går skridtet videre. Han kræver, at DF-ledelsen skal censurere mig. Hvilket DF naturligvis ikke kan, når jeg ikke udtaler mig på partiets vegne.

Demokratisk problem

Og nu vi er ved sagen. Den medieskævvridning grænsende til censur, som Heunicke er vokset op med, er et problem for demokratiet i Danmark.

En undersøgelse viste for nylig, at hvis DR, TV2, JP/Politiken og Berlingske havde rapporteret korrekt og præcist op til folkeafstemningen 3. december 2015, så kunne nejsiden have sejret med over 11 procentpoint mere, end tilfældet var. Altså 64,5 procent til nejsiden, og 35,5 procent til jasiden.[*]

Ingen chance for balance

Indholdsmæssigt står eksemplerne i kø. F.eks. har TV2 i årevis givet taletid til Mogens Lykketoft (S) og Uffe Ellemann-Jensen (V), som nu – ganske ekstremistisk – begge er erklærede modstandere af Danmarks direkte demokrati.

Hvad angår BBC, så døm selv. Du kan se mit seneste BBC-indslag her og Heunickes facebookangreb her. Bemærk, at han ikke indlejrer et link, så tænksomme socialdemokrater selv kan bedømme, om jeg virkelig er ”fædrelandsskadelig”.

Det er moderne politisk kommunikation. Tusindvis af Heunickes følgere præsenteres udelukkende for hans version. Således aktiveres skarer af facebook- og twitter-trolde (”trolls”) af Heunicke, som i øvrigt tidligere har gjort sig kendt for politiske kædebreve.

Om Brexit og Danexit

I Analyseenheden 4V er vores analyse fortsat, at en Danexit-afstemning ville ende med dødt løb. Vi erkender, at vi kan tage fejl, men kun en folkeafstemning kan i praksis afsløre, om det er tilfældet.

Og som bekendt nægter Heunicke og resten af jasiden at holde en sådan afstemning, selvom et flertal i befolkningen ønsker det. Husk på, for nøjagtig et år siden spåede meningsmålinger en kæmpesejr til jasiden ved folkeafstemningen 3. december 2015...

Hav en god dag eller god ferie, hvis du er nået dertil!

 

[*] Baseret på data fra Epinion marts 2016. Ganske symptomatisk har hverken DR, TV2, JP/Politiken eller Berlingske udvist interesse for undersøgelsen.

Analyseenheden 4V, hvor jeg er partner, er en lille tilstræbt objektiv tænketank. Den er privat ejet og får ikke offentlig støtte, men giver undertiden offentligheden ny indsigt i samfundsvigtige emner. Analyseenheden 4V anbefalede hverken et ja eller et nej ved folkeafstemningen 3. december 2015.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk