Danexit kan blive Løkkes næste regeringskrise

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
24. jun 2016

Efter Brexit er det et åbent spørgsmål, om danskerne er parate til at følge efter briterne i form af en Danexit, eller Daxit.

Godt nok afviser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) en folkeafstemning, og det er der en god grund til. Deres ”Daneremain”-side ville blive udfordret og måske lide nederlag.

For det første havde Løkke og Frederiksen allerede få dage før Brexit-afstemningen et lille flertal af vælgerne imod sig, også nogle af egne vælgere:

Resultatet af afstemning kan blive Danexit

Bemærkelsesværdigt nok var der allerede i marts 2016 statistisk dødt løb i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skulle forlade EU i tilfælde af Brexit (30% ”bliv”; 27% ”ud”; 41% tvivlere).

Men to måneder senere, i dagene 13.-17. juni, havde Daneremain-siden gjort signifikante fremskridt (35 ”bliv”; 23% ”ud”; 42% tvivlere).

Alt vel for Daneremain?

Nej. Dykker man ned bag tallene, dukker fire faktorer op:

1. Efter Brexit-resultatet vil flere vælgere erklære sig parate til Danexit, alene fordi briterne er gået først.

2. Et flertal af tvivlerne er generelt skeptiske over for EU. For eksempel stemte 42% af tvivlerne nej til at afskaffe retsforbeholdet 3. december, mens 30% stemte ja. Dette tæller marginalt til Danexit-sidens fordel.

3. Tvivlersegmentet findes primært, men ikke udelukkende i de partier, der vil argumentere for fortsat dansk EU-medlemskab. Det betyder, at Løkke og Frederiksen og f.eks. Uffe Elbæk har en relativt stor opgave med at overtale egne vælgere i tilfælde af en Danexit-folkeafstemning.

4. Den generelle danske EU-skepsis ser lige nu ud til at være omskiftelig som et nervøst aktiemarked. Men der er en lille tendens. I marts ville en gentagelse af 3. december-afstemningen have givet nejsiden cirka 57,7% af stemmerne mod de 53,1%, som blev det faktiske resultat.

Konklusion: Løkke har før eller siden en ny regeringskrise på hænderne, hvis han står fast på ikke at tillade en dansk folkeafstemning.

Mette Frederiksen kan hygge sig i hængekøjen og iagttage den stigende spænding i blå blok mellem Løkke og Kristian Thulesen Dahl (DF). Sidstnævnte har som bekendt lagt op til en folkeafstemning.

I skrivende stund blev den af medierne udråbte ”sorte fredag” på børserne i øvrigt ikke helt så sort og katastrofal som frygtet.

Det ville i grunden også være forbavsende, hvis en demokratisk folkeafstemning i et demokratisk land – uanset resultatet – skulle få katastrofelignende konsekvenser. Det kan du læse mere om her.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk