SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

See (E)U later alligator

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
24. Jun 2016

I nat angreb et voldsomt uvejr området omkring England. I morges stod solen symbolsk op over briternes uafhængighed. Grunden til det historiske nej er ikke så svært at få øje på set fra min ende af verdenen. Misforstået magtanvendelse og ualmindelig dårlig ledelse vil i fremtiden skubbe endnu flere fællesskaber ud på meget dybt vand.

 

 

Forklaringen er lige til

EU opfattes ikke alene af briterne, men af mange andre befolkningsgrupper, som et elite arrangement og et udemokratisk helvede. Man har ad åre mistet tilliden til politikkere, banker, ledere og embedsmænd. Vores egen lille andedam kan ikke sige sig fri.

Hvilke overskrifter præger medierne i disse år? Tænk efter et øjeblik. Jeg behøver næppe minde dig på alle erhvervsskandalerne, skæverter blandt vores politisk valgte, mangel på lydhørhed og gentagne ganges undervurdering af borgere og medarbejdere.

Det almindelige borgerskab hos vores venner i Storbritannien er nu kommet nedefra, og det har stukket det etablerede system og dets ophøjede og virkelighedsfjerne politikkere en syngende lussing, der må gøre ondt langt ind i knoglemarven. 43 år med tiltagende tendenser til at hytte eget lands interesser, har ikke haft meget med fællesskab at gøre. Og fokus på ting, der ikke gavner borgerne blev til sidst for meget for den engelske befolkning. Jeg forstår dem godt, om end jeg er umådelig trist over, at unionen risikerer at splittes i atomer, når og hvis flere laver en Houdini, lignende den, vi netop har set.

 

Konsekvenser på egen dansk bane

Selvfølgelig vil Storbritanniens exit få konsekvenser for Danmark. Jeg frygter mest:

  • Tilbageholdende investeringer
  • Usund konkurrence mellem de tilbageblevne store EU lande
  • Konkurser
  • Større lediggang
  • Øget mistillid til elitens ledere
  • Flere famlende kriser i den globale kontekst

Bare for at nævne nogle af dem.

 

Vigtig opgave forude

Det vi vågnede til denne morgen, er udtrykket for det paradigmeskifte, jeg ofte har skrevet, er på vej.

Jeg håber, at resterne af EU har fået et vink med en vognstang. Det må stå helt tydeligt, at skepsis i befolknings- (og medarbejder grupper for den sags skyld) - skal tages meget alvorligt. Top- politikere og -erhvervsledere bør afvente og overveje nye spilleregler, inden de på vanlig vis og i lynfart griber til trusler, tomme ord og vildledelse.

 

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk