Skal du til Bornholm

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
16. jun 2016

Siden 2011 har der i forsommeren været Folkemøde på Bornholm, og siden 2014 har der i sensommeren været Kulturmøde på Mors.

Hvor førstnævnte vil samle interessegrupper og enkeltpersoner med interesse for demokrati og samfund, så har sidstnævnte fokus på kultur.

I dag begynder Folkemødet 2016.  

En søgning blandt Folkemødets arrangementer viser, at 273 af de 2951 hører under kultur. Det er arrangementer om kunst og kultur i relation til eller som debat om kulturkanon, social design, dannelse, kulturarv, statsstøtte, terrorbekæmpelse, elite, sund aldring, ny teknologi, byrum, folkekirke, bæredygtighed, gadeidræt, Europa, Grønland, public service, medier generelt, forretningsudvikling, digitalisering, talentpleje, amatørforeninger og lokal forankring.  

Kulturarrangementerne er ikke kun debatter men også forskellige former for optræden og workshops. Hvor det er debatter, så handler det ofte om, hvad kunst kan.

På en særlig kulturscene i Rosengade er 23 branche- og interesseorganisationer gået sammen om at skabe debatter. Tilsammen repræsenterer de alle kunstens genrer og sætter kunst og kulturliv i relation til samfund og politik.

Iøvrigt er institutioner som blandt andre Kulturministeriet, Ny Carlsbergfondet, Dansehallerne, Det Danske Filminstitut, Bikubenfonden, Østre Gasværk Teater, Billedkunstnernes Forbund og KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg vært for arrangementer, og SMK (Statens Museum for Kunst) flytter deres fredagsarrangement til Bornholm.

Dertil har flere partier kulturarrangementer og -debatter (Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance). Samtidig er der under Folkemødet opsat kunstværker af eller performances ved kunstnere som Claus Haxholm, Hesselholdt & Mejlvang, Jeppe Hein, Ragnhild May og Sophie Dupont.

Der er altså masser af kunstmøder og kulturdebat til Folkemødet.

Men det er ikke nok?

Man kunne også tage til Mors
Vi vil selv. Sådan tænker kulturfolk måske lidt for ofte. I al fald er det lykkedes for Morsø Kommune og Region Nordjylland at etablere et folkemøde kun om kultur. Til forskel fra Folkemødet på Bornholm, så afholder Kulturmødet året igennem velbesøgte og interessante optaktsmøder rundt om i landet. Det er rigtig fint.

Alligevel har arrangørene bag Kulturmødet en udfordring, for hvorfor ikke være en del af Folkemødet på Bornholm, når det er dér det handler om hele samfundet og når det er dér kulturaktørene kan være tæt på det politiske?

Kulturmødet kan nemt virke som et reservat eller et branchemøde, hvor brugerne også er velkomne. Når Kulturmødet desuden prioriterer, at besøgende ikke kun taler om kunsten og kulturens udfordringer og potentialer, men at de også oplever gode eksempler og møder kulturen, så ender det nemt med at ligne en festival. Og det gør måske heller ikke noget.

Dansk kulturliv har allerede en lang række festivaler, men disse begrænses typisk til én kunstart. Til forskel vil Kulturmødet det hele. Måske har Kulturmødet sin relevans ved at lade alle brancher mødes. Ser man på temaerne for debatprogrammet, så er de så mange, at de ikke kan opsummeres her. Der står også indledningsvist i programintroduktionen, at Kulturmødet vil gå i bredden, dybden og højden. Kulturmødet vil altså ikke bare favne alle brancher, men også alle temaer i kulturdebatten. Så er der noget for alle og enhver.  

Men jeg tager også gerne til Bornholm.

Kulturmødet på Nykøbing Mors finder sted fra den 25.-27. august 2016. Folkemødet på Bornholm finder sted fra den 16.-19. juni 2016. 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk