SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Tænk hvis man kunne disrupte tiden

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
15. Jun 2016

Tid er kun et fattigt ord. Alligevel taler vi om den hver dag. Vi har ikke nok af den. Den løber fra os, flyver afsted og udfordrer os, fordi den forhindrer os i at nå alt det, vi ønsker at gøre, og som kræves af os. Den går, uden vi opdager det, og når vi ikke har råd, har vi sågar lært at sige, at vi ”ikke tid”. Den bliver beskyldt for meget, den tid. Men hvilken rolle spiller organisationerne selv i vores tidsopfattelse, og hvad ville der komme ud af at forstyrre denne opfattelse?

 

 

 

Vores måde at organisere os på i det moderne arbejdsliv har gjort os mere afhængige af tiden. Vi er programmerede til at handle, så vi kan anvende den bedst. Udefra kommende konkurrence sætter os under et øget tidspres. Vi føler, vi står stille, når vi ikke jagter, indhenter og udnytter tiden. Jo længere der går, uden vi bevæger os fremad, jo mere frustrerede bliver vi. Og jo mindre produceres der. Dette er et stort problem for virksomheder og organisationer, fordi der går enorme mængder af nødvendig og påkrævet udvikling og opfindelse tabt.

Inaktivitet kan blive en god forretning

Inaktivitet er blevet en uønskelig tilstand for mange, og derfor et det meget belejligt, at vores arbejdsgiver tilbyder os en vej ud af den. Jeg behøver vel næppe nævne alle de agendasvage møder, de mange tidskrævende og resultatløse forandringsprocesser samt de ørkesløse kurser og uddannelsesforløb, vi deltager i, for at du godt ved, hvad jeg hentyder til?

Tanken om en reducerende organisation, vækker skepsis og giver anledning til mange løftede øjenbryn. Men jeg mener helt bestemt, at vi graver vores egen grav, når vi lader ligegyldig fyld og aktivitet bemande vores mulighed for at genopfinde os selv og afparere den rivalisering, der kan true vores eksistens.

Tid er penge?

Både og.

Værdiskabelse kan nemlig ske, uden at det behøver tage lang tid, og fremtiden vil vise os, at formlen på gennembrud og succes, bygger på andet end at proppe noget ind i tiden. Den består måske snarere af det modsatte.

Lyder det mærkeligt? 

Prøv et øjeblik at lege med følgende tanker og eksperimenter:

 • Du tager dig fremover betalt for det resultat, du skaber, frem for den tid, du anvender
 • Din virksomhed gør op med arbejdstiden på otte timer, og du sætter den ned
 • Du og dine folk holder møder af 10 minutters varighed og opdager værdien i at være under positivt tidspres
 • Samtlige medarbejdere lægger flere pauser fyldt med ingenting ind i arbejdsdagen
 • Du kræver, at alle keder sig i mindst 30 minutter om dagen
 • I booker kun halvdelen af jeres kalender på forhånd, resten lader I stå åben
 • Alle bruger mindre tid, end der er afsat til en given aktivitet
 • I dropper fluebenene i to-do listen
 • I tænker, at lediggang er roden til alt godt
 • Hele organisationen dyrker tidsfordriv
 • Den enkelte tilrettelægger sin transport, så der opstår ventetid undervejs.

 

En dag i nær fremtid, når alt der tager tid er automatiseret og overtaget af robotter og apps, får vi endelig ro til at skabe differentiering, innovation og epokegørende udvikling. Indtil da må vi lade som og sætte alle ure i stå.

Og hvad siger du så?

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk