Hemmelige diamanter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
06. jun 2016

Det er en opsigtsvækkende tid for farvede diamanter. Generelt er der tale om, at en stime af naturligt farvede og sjældne diamanter, er dukket op til salg. Mange af dem slår imponerende prisrekorder, der naturligvis påvirker de sjældne investeringsrigtige diamanters værdi. Jo mere sjælden - des mere kostbar. Også selvom de er hemmelige.

Ny prisrekord

En ”fancy vivid” grøn diamant på 5.03ct, blev i tirsdags solgt for USD 16.8 millioner på Christies i Hong Kong. Det er den højeste pris for en grøn diamant nogen sinde. ”The Aurora Green”, som diamanten er kaldt, blev købt af det kinesiske firma, Chow Tai Fook, som er verdens største juvelérkæde.

Hemmeligt besøg

Som regel er disse smukke sten desværre sjældent til offentligt skue. Det er også tilfældet for mineselskabet, Rio Tinto’s, 2016 samling af pink diamanter, som skal under hammeren senere i denne måned. Det meget kontroversielle mineselskab, der  ofte er kritiseret for deres miljøbelastende og menneskerettighedskrænkende metoder har aktiviteter på 6 kontinenter, hvor de udvinder aluminium, kobber, diamanter, kul, uran, guld, jern og forskellige mineraler. Samlingen besøger København i morgen, tirsdag. Det er Juveler Hartmanns, der, sammen med Rio Tinto, er vært for det lukkede arrangement, hvor særligt inviterede er budt ind til at se de sjældne sten. Herefter rejser stenene med Rio Tinto videre til New York og Hong Kong, hvor de ender på auktion.

Særlig sjælden lilla diamant

Blandt stenene er en yderst sjælden 2.83ct violet diamant, som forventes at indbringe omkring USD 4 millioner. Det, der gør denne sten særlig sjælden, er ikke kun dens størrelse, men i særlig grad dens unikke lilla farve. Stenen, der oprindeligt vejede 9.17ct, var belastet af flere forskellige former for indeslutninger, hvilket resulterede i, at man, efter 80 timers forarbejdning måtte slibe 2/3 af den væk.

Rygterne går allerede. Man siger: “Prince er borte, men Moder Jord gav os denne lilla diamant for at fylde tomrummet”. Det siges, at holder man den tæt mod øret, kan man høre Prince synge “Purple Rain”.

The Rainbow Collection

Uanset om stenen synger Purple Rain eller ej, er der ingen samling af farvede diamanter, der kan slå ”The Rainbow Collection”, som er verdens største privatejede samling af naturligt farvede diamanter. Det er familien Elzas, med den legendariske diamantaire – King of Coloured Diamonds, Eddy Elzas, i spidsen, som i mere end fyrre år har samlet og forfinet denne kollektion, der består af mere end 350ct. diamanter i alle regnbuens farver. Værdien af denne samling er uvurderlig. ”Hvordan kan du anslå værdien på noget, som ikke kan erstattes”, siger Elzas, der begyndte at samle på farvede diamanter dengang, de blev anset for at være fejlfarvede og værdiløse sten. Samlingen befinder sig bag lås og slå på et hemmeligt sted i Schweitz. Ud af de ca. 330 diamanter i kollektionen, er der 3 sten, som er særlig bemærkelsesværdige. Det er de mest sjældne diamanter af alle. Det er de 3 røde diamanter – Dronningen af alle diamanter.

 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk