Det store Grundlovs-bedrag

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
05. jun 2016

De færreste vælgere vidste, at de stemte om en vidtgående ændring af Grundlovens funktion ved EU-folkeafstemningen sidste år.

Den såkaldte ”omdannelse” af det danske retsforbehold ville have givet jasiden lov til at forbigå Grundlovens krav om, at der skal mindst 150 stemmer til i Folketinget for at give suverænitet til EU.

Med ”omdannelsen” ville kun 90 stemmer være nok. Et ja havde altså givet fri bane for V, K, S, R og SF og måske-Alternativet i rets- og asylpolitikken.

129 retsakter, ikke kun 22

Det var ikke det eneste punkt, hvor vælgerne blev forsøgt snydt.

Vælgerne blev for eksempel bildt ind, at de stemte om 22 såkaldte retsakter. Det rigtige tal var mindst 129 og måske 678.

Disse nye love var fulgt med i slipstrømmen på et ja før eller siden. Altså mindst 129 nye EU-love, som med tiden ville være blevet gældende i Danmark.

Det store Grundlovs-bedrag

Men hvorfor snyde på vægten, hvis man har en god sag?

Svaret er, at jasiden ikke havde haft skyggen af chance, hvis den havde fortalt om grundlovsaspektet.

Folkeafstemningen endte som bekendt med 53,1 pct. nej mod 46,9 pct. ja.

I dag ville nejsiden vinde med cirka 57,7 pct. mod 42,3 pct. ifølge en meningsmåling foretaget blandt 1.002 repræsentativt udvalgte vælgere.*

Når de adspurgte vælgere derpå gøres specifikt opmærksomme på grundlovsaspektet, så ændrer nejsidens forspring sig til cifrene 64,5 pct. mod 35,5 pct.

Det betyder, at vælgerne kræver respekt for Grundloven.

Medier uden selvransagelse

Hvis du ikke har hørt om alt dette, så er det mediernes skyld. Ikke din.

I de fire måneder op til 3. december blev grundlovsaspektet kun nævnt i mindre end 2 procent af i alt 7.235 artikler om den såkaldte tilvalgsordning.

En ny analyse af dækningen på DR, TV2, Berlingske, Politiken og Jyllands-Posten viser, at de store medier i nogen eller overvejende grad talte jasidens sag på en journalistisk set upassende måde.

Også vælgerne sår tvivl om mediernes neutralitet.

Glemslens nådegave

Et godt gæt er, at denne smukke grundlovsdag 2016 vil blive præget af ”erindringsforskydende” politikere.

De japolitikere, der 3. december ville de facto afskaffe Grundlovens §20, holder skåltaler om demokrati og folkestyre foran sagesløse vælgere og gerne på baggrund af lysegrønne bøgetræer, vajende dannebrog og snurrende tv-kameraer.

De burde måske lade sig inspirere af den amerikanske præsident Abraham Lincoln, som i 1858 skal have sagt følgende:

”Man kan snyde en del af folket hele tiden. Men man kan aldrig snyde hele folket hele tiden.”

God grundlovsdag!

* Målingen er baseret på data og vælgerinterviews foretaget af Epinion. Resultaterne er analyseret af Analyseenheden 4V. Den statistiske usikkerhed er på +/- 3,1 procentpoints. Du kan læse mere om den måling og analyse ved at klikke her.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk