Bandlyste diamanthandlere

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
03. jun 2016

En af verdens største diamantbørser har indledt sit første officielle angreb på diamanthandlere, der sælger kunstigt fremstillede diamanter. Højtrangerende herrer, som blandt andre CEO for diamantbørsen i Mumbai, Anoop Mehta, har tidligere advaret om konsekvent udelukkelse fra børsens handelsgulv, hvis man sælger –endog blot medbringer-  de omdiskuterede sten.

Dette er Bharat Diamond Bourse’s (BDB) første formelle angreb på dealere, der handler med laboratoriefremstillede diamanter, også kendt som syntetiske, dyrkede eller laboratoriediamanter. Årsagen til den kompromisløse stramning er, at der er handlere, som ikke mener, at det er vigtigt at informere køberne, når de ”kommer til” at kaste et par syntetiske sten ned i æsken med naturlige diamanter, og sælger dem for samme pris, som var de alle naturlige. Med andre ord: Der bliver svindlet med de billigere laboratoriesten.

Mere tydelighed

Ifølge den nyeste ISO Standard 18323 fra sidste år, skal de syntetisk fremstillede diamanter ALTID være ledsaget af en rapport, der tydeligt oplyser om stenen, så ingen kan være i tvivl om, hvordan den er tilvejebragt.

BDB er ikke den første diamantbørs, der bandlyser syntetiske diamanter. Israel Diamond Exchange nedlagde allerede sidste år forbud mod, i det hele taget, at bringe de kunstigt fremstillede sten ind i bygningen.

Det nye tiltag har foreløbigt medført, at 12-15 handelskontorer har måtte forlade diamantbørsen i Mumbai, som huser omkring 2500 diamantkontorer og omsætter for mere end USD 23 milliarder om året.

Diamanthandlere er generelt enige. De laboratoriefremstillede sten er ikke en trussel i sig selv. Der er ingen tvivl om, at forbrugerne af high end diamantsmykker vil have den ægte vare, og de er villige til at betale for den.

Problemet opstår, når stenene bliver blandet med naturlige diamanter og solgt i markedet, som var de naturligt ægte.

Eksperter kan ikke se forskel

Udfordringen er, at vi faktisk ikke kan se forskel på en naturlig diamant og en laboratoriediamant. Så snart stenen er fremstillet, slebet og polleret ser den ud som en naturlig diamant og bærer de samme fysiske, kemiske og molekylære egenskaber. Det kræver et specielt udstyr at analysere dem og er altså dermed mere avanceret end vores typiske 10 x forstørrende diamantlup kan afsløre.

En talskvinde fra De Beers, Lynette Gould, mener alligevel, at der fremover kan være et spændende potentiale for syntetiske diamanter, dog særligt inden for industridiamanter til elektronik- , skære- og boreindustrien.

”Langt de fleste af vores kunder har gennem flere undersøgelser og forespørgsler meddelt, at de vil have den ægte vare og er ikke interesseret i at gå på kompromis”, siger Gould. ”Syntetiske diamanter tager følelserne og mystikken ud af ligningen og sætter pris øverst, og det er ikke, hvad kunden vil have”.

Ikke desto mindre produceres der årligt 350.000ct. syntetiske diamanter i Indien. Produktionen forventes at blive 4 doblet inden for de næste 2-4 år.

Naturlige diamanter vs kunstigt fremstillede:

Kunstigt fremstillede diamanter:

Fremstilles i laboratorier ved at efterligne det samme tryk og varme, som naturlige diamanter er skabt under. Afhængig af størrelse og metode er produktionstiden 5-15 dage. Stenene er 30-35% billigere og ofte klarere, dvs. helt eller delvist uden de naturlige indeslutninger/uklarheder, der forekommer i de fleste naturlige diamanter.

Naturlige diamanter:

Er skabt for 3-4 milliarder år siden af metamorfoserede kuldepoter 200 km under jordens overflade og har været flere millioner år undervejs. De er sjældne og kostbare.

De har vundet menneskers hjerter og været symbol på evig og uovervindelig kærlighed i århundreder. Mange opfatter diamantens egenskaber som symboler på deres kærlighed, så de kan føle sig lige så unikke, værdifulde og smukke som diamanten.

På et tidpunkt spurgte jeg mine Facebook-følgere, hvad de ville sige til at modtage en syntetisk fremstillet diamant. Svarene var entydige: Tanken om at modtage en laboratoriediamant fra sin udkårne, punkterer alle former for romantik, løfter og intentioner om den unikke og evige kærlighed. Det svarer til, at han siger: ” Jeg elsker dig”, bare fordi det lyder godt, men ikke fordi han mener det. Den ægte diamants emotionelle værdi er tydelig: Laboratoriediamanten sender et signal om, at hun ikke er en ægte naturlig diamant værdig. Kvinderne vil generelt hellere helt undvære end at modtage en syntetisk fremstillet sten.

Med de to diamantbørsers forbud mod salg af laboratoriediamanter og det nye ISO tiltag, sendes der et tydeligt signal til både diamanthandlen og forbrugere, som skal medvirke til at bevare tilliden til branchen og produktet.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk