Hvem skal du tale med på Borgen?

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
01. jun 2016

Hvis man tror, at det ligger lige på den flade hvem, man skal henvende sig til på Christiansborg, så lever man i fortiden. Det var måske sådan en gang, men det er det ikke mere. Også her har verden forandret sig. Den er blevet mere kompliceret, men det åbner også op for nye muligheder.

Det var engang sådan, at miljøorganisationerne skulle gå til f.eks. SF for at få lydhørhed. Eller at virksomheder måtte søge over i de borgerlige partier for at få varetaget deres interesser, u-landsorganisationer til venstrefløjen og fagbevægelsen til Socialdemokratiet. Lidt firkantet sagt – men alligevel!

Nye partier, nye mønstre

Sådan er det ikke mere. Verden er blevet langt mere kompliceret. Nye partier er kommet til med en overordnet politisk tilgang, der bryder med de eksisterende mønstre. Og det påvirker også de gamle partier.

Under Helle Thorning Schmidt som statsminister oplevede store dele af erhvervslivet Socialdemokraterne som meget tilgængelige for virksomhedernes synspunkter. Partier, der hører til i den blå eller borgerlige blok, deler omvendt ikke nødvendigvis synspunkter på økonomisk politik med erhvervslivet.

I de seneste måneder har konservative været afgørende stemmer i forhold til at trække beslutninger om miljø og klima i den retning, som miljøorganisationerne ville. Og u-landsorganisationerne har ikke for alvor haft nogen, der ville satse på deres sag og været i stand til at løfte den.

Et godt eksempel i forhold til erhvervslivet er Alternativet. I weekenden har vi kunne følge partiets landsmøde. Der blev danset og diskuteret klima og andre grønne dagsordener. Men læg mærke til, at ved siden af de grønne dagsordener står også en anden dagsorden, der er vigtig for Alternativet. Nemlig innovation og iværksætteri. De har ligefrem fremlagt et politisk oplæg om de temaer. Og for mange virksomheder er bæredygtighed overhovedet ikke en fremmed dagsorden.

Virksomhederne skal bestemt ikke se bort fra Alternativet, hvis de har et ærinde på Christiansborg; tværtimod. Omvendt er det nok ikke hos Alternativet, man først skal henvende sig, hvis man vil have sat skattetrykket ned.

Kompleksitet kræver forberedelse

Der kunne nævnes flere andre eksempler på, at verden er blevet kompliceret, hvis man vil påvirke politiske beslutninger. Kortet over stakeholdere, der er henholdsvis på din side og på den anden side, kan man ikke bare tage frem af skuffen og genbruge inden turen over til Borgen. Det skal tegnes om fra gang til gang.

Hvis man vil varetage sine interesser ordentligt, uanset om man repræsenterer en virksomhed, en branche, en NGO, en kommune eller en fagforening kræver det langt større forberedelse end for 10 år siden. Og man bliver nødt til også at indstille sig på, at indgangen er beslutningstagernes præmisser dvs. deres grundlæggende tilgang til det politiske arbejde. Hvis deres indgangsvinkel er bæredygtighed, så nytter det ikke at forsøge at argumentere mod den præmis. Tilsvarende hvis præmissen er lavere skatter og en mindre offentlig sektor, så må man tage det som udgangspunkt.

Nye muligheder

Omvendt åbner den kompleksitet og differentiering op for nye muligheder for at finde nogen, som vil lytte og muligvis endda kan blive overbevist om at gøre noget ved den sag, man har med. Og det vel at mærke i alle lejre på Borgen. Man skal ikke, som verden ser ud, på forhånd udelukke nogen som partnere.

Det afgørende er som altid, at man er åben og ærlig om sine interesser og bevæggrunde. Det er ikke en garanti for, at man får medhold, men det er forudsætningen.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk