Hvad nu hvis DONG Energy var for dyr?

authorimage
BLOGS
Af: Steen Bech Andersen
31. maj 2016

Enhver brugtvognsforhandler ved at vejen til succes er at købe billigt og sælge dyrt. Det gælder for brugte biler og det gælder for aktier. Det lyder også ligetil og nemt at huske. Alligevel handler diskussionen om børsnoteringen af Dong Energy næsten kun om den første del, nemlig at de investorer, der købte sig ind i januar 2014, muligvis betalte en for lav pris og derfor står til at kunne indkassere en urimelig høj gevinst. Logisk set er der faktisk også den mulighed at DONG Energy med det nuværende prisskilt er for dyr. Og faktisk peger meget i retning af at den foreslåede aktiekurs på 200 til 255 kr. aktie ligger i den meget høje ende.

Uden subsidier, ingen forretning

DONG Energys ekspertise ligger inden for etablering og drift af havvindmølleparker, et område hvor man er førende på verdensplan med en markedsandel på 25 pct. Det er naturligvis flot og godt gjort af dem, der har udtænkt og eksekveret strategien. Problemet for den langsigtede investor er at rentabiliteten af havvindmøller er dybt afhængig af en afregningspris på elektricitet milevidt over markedsprisen.

Grøn, men også sort

Afregningsprisen bliver fastsat eller subsidieret fra politisk side begrundet med et ønske om at fremme grøn energi og den politik er der indtil videre bred opbakning til og ikke kun i Danmark. Men hvad sker den dag andre grønne energiformer bliver konkurrencedygtige med vindenergi - og måske endda også med kul og gas? Et godt gæt er at politikerne vil reducere eller skrotte tilskuddene til elektricitet fra havvindmøller, hvilket vil gøre DONG Energys eksisterende anlæg mindre rentable og umuliggøre etablering af nye installationer.

Sol er fremtiden

Allerede i dag kan solenergi faktisk konkurrere på lige vilkår med konventionelle energiformer i de mere solbeskinnede områder af verden. Der er endnu et stykke vej før det er tilfældet på vore breddegrader, men den teknologiske udvikling inden for solenergi går hurtigt - og væsentligt hurtigere end for vindenergi, der selv efter 2000 års produktudvikling endnu ikke er konkurrencedygtig.

I dag blæser vinden den rigtige vej, men hvad sker i morgen?

Frem til 2020 er DONG Energys udsigter nogenlunde stabile, men selv om solenergi endnu ikke til den tid skulle være en trussel, vil konkurrenterne på havvindmølleområdet have lært af DONG Energy og reduceret forspringet.

Ingen grund til panik

Børsintroduktionen skal nu nok blive en succes - trods den høje pris. Investorernes appetit efter grønne aktier er stor og nogle investorer vil simpelthen være pisket til at købe, fordi de i større eller mindre grad skal følge aktieindeksets vægte. Desuden har Goldman Sachs også interesse i at holde prisen oppe efter den 9. juni - de har flere aktier, de skal af med.

Også her kan den private investor lære af  brugtvognsforhandleren, som ved at varelageret skal omsættes hurtigt. Det samme gælder for DONG Energy aktien. Køb gerne i forbindelse med børsnoteringen, men hold ikke aktierne for længe.

Profil
Steen Bech Andersen authorimage Med baggrund i sin brede erfaring som bl.a. børsmægler, aktiechef hos A.P. Møller og redaktør af det mytiske, nu hedengangne marketnews.dk skriver Steen Bech Andersen om aktiemarkederne generelt, om sektorer og om enkeltaktier – ofte fra en anderledes eller skæv vinkel, der forhåbentlig kan give dig inspiration til dine aktieinvesteringer.
Tidligere bloggere på borsen.dk