SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Frygt ikke afskeden med din bedste medarbejder

authorimage
BLOGS
Af: Jesper Boelskifte
25. May 2016

Vi oplever det alle – det kan ikke undgås. Vi mærker det i maven … og nej, det er ikke døden, jeg taler om. Jeg taler om det punkt i en virksomheds liv, hvor man på ryggen af nok så megen succes og fremdrift kan opleve, at en vigtig nøgleperson i virksomheden skal have nye udfordringer og derfor stopper.

Der er ingen virksomhed, der kan sige sig fri for det. For nogle sker det efter et år, for andre efter et årti. Vi har set det hos nogle af de største og mest succesfulde internationale virksomheder, som Google og Apple, og vi ser det hos de danske ditto. Alle oplever på et tidspunkt udskiftning på centrale poster, og lige når det sker, gør det ondt.

Det er ikke sjovt at stå midt i en afsked med en loyal og engageret medarbejder. Det kan virke forbandet utidigt og irriterende, at denne nøglemedarbejder pludselig skal videre – også fordi det kan sende nogle signaler internt og eksternt, som er svære at styre. Samtidig er det et tab for virksomheden, når vidende og passionerede – måske endda kulturbærende – kræfter forlader organisationen.

Det kan skabe utryghed både i ledelsen og blandt kollegaer. Det er derfor alfa omega, at der hurtigt bliver taget hånd om situationen. Det handler om at tale højt og åbent om det og ikke bagatellisere eller negligere det. Hvis ikke man som ledelse selv får sat ord på den situation, man står i som virksomhed, starter snakken i krogene. Det smitter og kan være lige så ødelæggende for en virksomhed, som prop-rester i en flaske god vin.

Det gælder om at imødekomme hamskiftet. Og så længe ens brand, DNA og platform er stærkt og på plads, er der ikke meget at frygte. Så bliver åreladningen ’blot’ en udfordring, der skal håndteres, og som har potentiale til at gøre dig og din organisation stærkere.

Det, der først føltes som et stort og ærgerligt tab, kan vise sig at blive en kærkommen anledning til at styrke din virksomhed. Afskeden med nøglemedarbejderen vil nemlig skabe rum, plads og muligheder for, at andre i organisationen kan vokse.

Det rum skal iscenesættes rigtigt, så nye, talentfulde medarbejdere rækker ud efter chancen og træder i karakter. Grebet rigtigt an kan det faktisk være konstruktivt og energiskabende at sige farvel til dygtige medarbejdere. Det kan give dynamik og ny energi at blive tvunget ud i et hamskifte i organisationen.

Jeg tror, det er en pointe, der ikke kun gør sig gældende i servicebranchen, men i de fleste brancher i erhvervslivet. Et hamskifte kan være hårdt, men hvis du formår at imødekomme det, kan det ruste din virksomhed til større dynamik, hastighed og nye ideer.

Profil
Jesper Boelskifte authorimage Jesper Boelskifte blogger drift og ledelse i restaurationsbranchen. Han trækker på sin solide erfaring med at skabe helstøbte restaurantkoncepter, når han giver gode råd til servicevirksomheder og iværksættere om, hvordan man evner at forstå sine kunder og holde sig på forkant med udviklingen.

Som direktør og stifter af Copenhagen Concepts (gruppen bag MASH, Umami og Le Sommelier) har Jesper Boelskifte mere end 25 års erfaring fra restaurationsbranchen. Han har med stor succes overført MASH-konceptet til bl.a. det engelske marked.
Tidligere bloggere på borsen.dk