Hvad fremtiden gemmer for Novo Nordisk

authorimage
BLOGS
Af: Steen Bech Andersen
29. apr 2016

Kvartalsregnskabet fredag var absolut hæderligt, men uden de store nyheder. Den seneste lancering, Tresiba, er kommet godt fra start, men væksten målt i danske kroner er hæmmet af en svækket dollar. Til gengæld har Novo Nordisk et par esser og en joker oppe i ærmet. De vil blive spillet i de kommende år.

Faktisk kom et af dem i spil allerede torsdag i form af meddelelsen om et klinisk studie, der viser at endnu et af Novo Nordisk’ diabetesmidler kan reducere hjerte-kar problemer og bidrage til vægttab. Det drejer sig om det langtidsvirkende semaglutid, som ventes markedsført sidst i 2017. Semaglutid følger dermed i hælene på korttidspræparatet Victoza, der tidligere i år opnåede samme resultat. Kun en enkelt konkurrent (Eli Lilly) kan i dag tilbyde et godkendt diabetesmiddel med en tilsvarende positiv effektiv på hjerte-kar sygdomme. Victoza er allerede en vinder og Novo Nordisk bør kunne vinde yderligere markedsandele med semaglutid, når det til sin tid rammer markedet.

Et andet es - og muligvis det største – er muligheden for at indtage semaglutid i tabletform, hvilket vil være et markant fremskridt i behandlingen af sukkersyge. Gennembruddet ventes dog tidligst i slutningen af 2017.

Desuden er der en joker ved navn Saxenda, en fedmebehandling, der får relativt lidt opmærksomhed. Saxenda udgør i dag kun 1 pct. af omsætningen, men står for 11 pct. af væksten. Ifølge Novo Nordisk ledelse kan fedmebehandling på langt sigt blive større end diabetesbehandling! Det gode ved Saxenda set fra et investorsynspunkt er at salget kan vokse uden større investeringer fra Novo Nordisk’ side, fordi vigtigste ingrediens er den samme som i Victoza og dermed et produkt, som sælgere, læger og helbredsforsikringsselskaber allerede kender og føler sig trygge ved. Saxenda er blevet godt modtaget fra start og erobrer hurtigt markedsandele i USA.

Ingen af konkurrenterne har samme pipeline og nogle af dem står endda over for patentudløb på deres bestsellere. Antallet af diabetikere stiger år for år og de fleste er ikke i behandling, så også når det drejer sig om efterspørgselssiden tegner fremtiden lys. En sort sky er udsigten til prispres på Novo Nordisk’ vigtigste marked, USA, især i tilfælde af at Hilary Clinton bliver valgt til præsident. Det vil dog også være Hilary Clintons ambition at skabe bedre behandlingsmuligheder for flere mennesker, så nettoeffekten for Novo Nordisk bliver måske ikke så negativ endda.

På Wall Street siger man “Don’t bet against the Fed”. Det danske aktiemarkeds succes over de seneste 10 – 20 år, set i forhold til andre aktiemarkeder, skyldes i meget høj grad kursstigninger i Novo Nordisk og man kan sige at hos os gælder: ”Don’t bet against Novo Nordisk”. Meget tyder på at det også vil passe i fremtiden.

Profil
Steen Bech Andersen authorimage Med baggrund i sin brede erfaring som bl.a. børsmægler, aktiechef hos A.P. Møller og redaktør af det mytiske, nu hedengangne marketnews.dk skriver Steen Bech Andersen om aktiemarkederne generelt, om sektorer og om enkeltaktier – ofte fra en anderledes eller skæv vinkel, der forhåbentlig kan give dig inspiration til dine aktieinvesteringer.
Tidligere bloggere på borsen.dk