Matas og den nye normal

authorimage
BLOGS
Af: Steen Bech Andersen
04. maj 2016

En spændende sommer står for døren. Briterne skal stemme om fortsat EU-medlemskab, grækerne vil have gældsanering og mon ikke Kina eller Mellemøsten skulle kunne levere en ubehagelig overraskelse eller to. Hvad gør en klog aktieinvestor? En mulighed er naturligvis at trække sig helt ud af markedet, men med en rente omkring nul er det ikke særligt attraktivt på langt sigt. En anden mulighed er derfor at lede efter stabile aktier med et højt udbytte.

Matas blev børsintroduceret i juni 2013 til kurs 115 og aktien ligger i dag blot 7 pct. over introduktionskursen. Aktien er med andre ord ikke nogen børsraket, men den har i det mindste to kvaliteter: en høj grad af stabilitet i omsætning og indtjening og et attraktivt direkte afkast.

Men nogen mener at den første kvalitet er ved at ryge sig en tur.

Slangen i paradiset er discountkæden Normal, der nærmest klistrer sine nye butikker op af Matas’ eksisterende forretninger. Sortimentet er langt fra det samme, men de mest prisbevidste kunder har luret at de kan få tilfredsstillet deres basale behov for tandpasta og vatpinde til en billig penge.

Matas har dog midler til svare igen, så det er for tidligt at finde nekrologerne frem. Til at starte med er Matas blandt Danmark fem mest kendte butikskæder med 1,6 mio. medlemmer af kundeklubben, som kan bearbejdes med reklamer og særtilbud, så udgangspunktet er stærkt. Desuden har Matas allerede svaret igen med sit eget discountkoncept i form af faste, lave priser på en lang række produkter til personlig pleje.

Også internethandel nævnes som en trussel, men Matas’ web shop kører faktisk godt med årlig vækstrate omkring 25 pct., så man er bedre rustet end f.eks. Fona, der så truslerne for sent.

Det er dog rigtigt at sige at vækstmulighederne er begrænsede og det er også fair at sige at Normals indtrængen har ikke gjort opgaven lettere. Den rigtige strategi - som også ser ud til at være den, Matas har valgt - er at køre virksomheden stramt for at vride mest muligt ud af den eksisterende forretning og sende pengene tilbage til aktionærerne. Udbyttet svarer til ca. 40 pct. af det frie cash flow og er derfor indtil videre ikke i fare og med et direkte afkast tæt ved 5 pct. er Matas en interessant mulighed for den forsigtige eller nervøse investor.

Men hold øje med Normal.

Profil
Steen Bech Andersen authorimage Med baggrund i sin brede erfaring som bl.a. børsmægler, aktiechef hos A.P. Møller og redaktør af det mytiske, nu hedengangne marketnews.dk skriver Steen Bech Andersen om aktiemarkederne generelt, om sektorer og om enkeltaktier – ofte fra en anderledes eller skæv vinkel, der forhåbentlig kan give dig inspiration til dine aktieinvesteringer.
Tidligere bloggere på borsen.dk