Investering i grøn omstilling

authorimage
BLOGS
Af: Steen Bech Andersen
13. maj 2016

Den lave oliepris er kommet for at blive. Det er i hvert fald hvad mange virksomheder i energibranchen mener, til at starte med de helt store olieselskaber som ExxonMobil og Shell, der en for en giver afkald på deres licenser til efterforskning i de arktiske områder. Det betyder at selskaberne - alene i Alaska - vinker farvel til de over 2,5 mia. dollar, som de havde betalt for rettighederne. Det virker logisk at marginale oliefelter bliver opgivet. Mere overraskende er det at olieselskaberne i stedet i større og større omfang retter deres investeringer mod alternativ energi.

Hvor energiselskaberne tidligere var drevet af at sikre sig tilstrækkelige ressourcer i en verden hvor nogen forestillede sig at olien kunne slippe op, er deres motivation i dag at fastholde en dominerende position efter en omstilling til vedvarende energiformer.

Tidligere var biobrændsel oliselskabernes foretrukne alternative energiform, fordi den passede ind i deres eksisterende struktur med tankstationer, lagertanke osv., men - som Novozymes har lært på den hårde måde - svinger efterspørgslen efter biobrændsel med olieprisen, den teknologiske udvikling går ikke lige så hurtigt som for solenergi og den politiske opbakning er heller ikke den samme.

For at sprede risikoen har olieselskaberne derfor kastet sig over ikke blot sol og vind, men også batteriteknologi. Så sent som i denne uge har franske Total lagt bud ind på den ligeledes franske producent af batterier til bl.a. køretøjer, SAFT. Selv det mest klimaskeptiske olieselskab, ExxonMobil, har investeret i teknologi til reduktion af CO2 udslip fra kraftværker. Hos Dong Energy, der startede sin tilværelse som Dansk Olie og Naturgas, er prioriteten vindenergi på bekostning af de fossile brændstoffer.

Hvis selv oliebranchen mener at alternativ energi er fremtidens vinder, burde sagen være klar for dig som aktieinvestor: drop alt hvad der hedder sort energi og sæt pengene i grøn energi. Desværre er sagen ikke helt så enkel. Aktiekursen for alle olierelaterede selskaber har ganske vist været under pres, men det gælder også for solenergiselskaberne.

Verdens største solenergiselskab, amerikanske SunEdison, gik i betalingsstandsning tidligere i år. Også den engang største producent af solpaneler, Yingli i Kina, er på vej mod konkurs. Den største installatør af solenergianlæg i USA, SolarCity, har set sin aktiekurs blive halveret inden for den sidste uge og kursen er nu 80 pct. under toppen fra 2014. For de solrelaterede aktier som helhed har 2016 været et skidt år med et fald på over 30 pct. i sektorindekset. Til sammenligning er de kulrelaterede aktier steget 20 pct., hvilket i parentes bemærket viser at det kan være dyrt at være en ”etisk” investor.

I sandhedens interesse skal det siges at en del af SolarCitys problemer skyldes en enkelt amerikansk delstats indgriben i afregningspriserne for elektricitet, men det afspejler på glimrende vis en væsentlig risiko ved investering i alternativ energi, nemlig afhængigheden af subsidier, direkte eller indirekte. Så længe rammerne ligger fast kan alternativ energi være en glimrende investering som f.eks. Dongs havvindmøller. Vestas har også fået et løft efter forlængelsen af de amerikanske støtteordninger. Men hvad sker der den dag de forsvinder?

Og hvad gør en investor uden særlig indsigt? Internettets diskussionsgrupper kan give inspiration, men debatten i diskussionsgrupperne er mange steder hysterisk og uden større indsigt, især når det drejer sig om mindre, ukendte aktier. SunEdison og SolarCitys skæbner viser at det let kan gå galt. De store olieselskaber har kun en mindre andel af deres investeringer i alternativ energi. Du bør gøre det samme.

Profil
Steen Bech Andersen authorimage Med baggrund i sin brede erfaring som bl.a. børsmægler, aktiechef hos A.P. Møller og redaktør af det mytiske, nu hedengangne marketnews.dk skriver Steen Bech Andersen om aktiemarkederne generelt, om sektorer og om enkeltaktier – ofte fra en anderledes eller skæv vinkel, der forhåbentlig kan give dig inspiration til dine aktieinvesteringer.
Tidligere bloggere på borsen.dk