Diamant slår verdensrekord

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
10. maj 2016

For blot to dage siden solgte det Vancouverbaserede mineselskab, Lucara Diamond, en rå diamant på 812.77ct. til USD 63 Millioner. Det er ubetinget den højeste pris, der nogen sinde er betalt for en rå diamant. Selskabets direktør, William Lamp oplyser, at Lucara Diamond forsat har beholdt 10% ejerskab over stenen, så de har mulighed for at høste endnu en gevinst, når den bliver slebet og solgt videre. Men spændingen slutter ikke her. Der er kun halvanden måned til, at verdens pt. største diamant skal under hammeren. Forventningerne, til hvad denne sjældne sten kan indbringe, der i forvejen var tårnhøje, er steget markant.

Jeg kommer til at tænke på mit favoritspil som barn. Det var uden tvivl ”Afrikas Stjerne”. Det er spillet om jagten på kæmpediamanten. Jagten begynder i Cairo og Tanger, og det gælder om at finde verdens største diamant, ”Afrikas Stjerne”. Under det nervepirrende eventyr over det afrikanske kontinent, kan ingen spiller føle sig sikker. Hvert træk byder på overraskelser, og man bestemmer selv, hvilken vej man vil tage rundt i Afrika. Man kan være heldig at finde ædelsten på sin vej, som man kan sælge til banken. Jagten er ikke ufarlig, for der gemmer sig røvere, der kan plyndre dig for alt, hvad du ejer.

Hvis virkeligheden var som spillet, så hed verdens pt. største diamant, ”Lesedi La Rona”, og lå langt nede under Botswanas overflade, da den blev fundet. Det var også i Lucaraminen, der ligger i Karowe, at den imponerende 1.111ct diamant blev fundet. (Hvis det skal være 100% korrekt, er den verdensnæststørste diamant. Den største er Cullinan diamanten, der vejede 3106ct. Den blev fundet i 1905 og blev siden kløvet i 9 dele og adskillige mindre, og herefter slebet. De pryder i dag de britiske kronjuveler).

Lesedi La Rona, der er på størrelse med en tennisbold, har i den sidste måned været på et hemmeligt road show til udvalgte potentielle købere. Den vurderes nu til at kunne sælges for USD 90 millioner, hvilket i givet fald vil gøre den til verdens mest kostbare diamant og dermed slå nuværende verdensrekord.

De ualmindelige imponerende resultater har da også begunstiget mineselskabet Lucara Diamonds aktionærer. Umiddelbart efter Lucara havde sendt pressemeddelelsen ud i November 2015, om fundet, steg aktien med 30%, ligesom de i sidste uge kunne bryste sig af en markant stigning på hele 18.2% efter det rekordhøje hammerslag .

 

Den 29. Juni 2016 skal ”Lesedi La Rona” under hammeren, og det sker hos Sothesby's i London.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk