SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Min mand siger, jeg laver overspringshandlinger

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
23. Apr 2016

Jeg synes, jeg ved meget om menneskets tre alarmerende begrænsninger (mangel på rationel bevidsthed, mangel på viljestyrke samt mangel på individuelt drive), og om vores, indtil videre identificerede, 168 stk. forudsigelige ubevidste kognitive selvforsvarsvaremekanismer - en slags små tjenere, der hjælper os med at finde på søforklaringer, der retfærdiggører vores adfærd og automatreaktioner.

Jeg ved også ikke så lidt om nudges, der virker som små veltilrettelagte opfordringer, der har til formål at lægge det ”rigtige” lige til menneskets højreben, så ønsket adfærd bliver eksekveret og omsat i praksis.

Det er blevet mig praktisk erfaret, at nogle af disse mekanismer er smarte, fordi de kan blive til ubevidste gode strategier, der hjælper os selv og andre positivt i hverdagen.

Et stort antal af disse 168 mekanismer er imidlertid knap så sunde at have adgang til, fordi de ødelægger vores muligheder for at skabe virkelig store forretningsresultater, og de gør, at vi (nogle gange er ”vi” ledere) er til fare for os selv og vores omgivelser, fordi mekanismerne driver os til at være bl.a.:

  • For lidt eller for meget risikovillige
  • Enøjede på det, der bekræfter vores egne teorier og antagelser
  • For selvsikre og overoptimistiske
  • For ensidige til at konkludere forkerte årsager til ting, der ikke virker, eller til mennesker, der ikke performer
  • Tilbøjelige til at se mønstre, der ikke kan understøttes statistisk, eller til at tro på statistikker, der er direkte forkerte
  • For hurtige til at tilskrive at andres fejl ligger i deres personlighed, hvorimod vores egne fejl tilskrives årsager i omgivelserne
  • Meget mere tilfredse med det, vi selv har fundet på

Jeg har sammen med en fremtidsforsker kollega endda skrevet en bog om det moderne arbejdsmiljø, om kollisionskursen i dansk erhvervsliv, og om et øget pres, globalisering, disruption, acceleration og kompleksitet, der presser alle virksomhedsledere og deres medarbejdere enormt i disse tider.

-  Og nu har jeg så lige erfaret, at jeg ikke er en hylende lille frisk vind bedre end alle dem, jeg rådgiver i mit daglige arbejde.

Satans også da!  

Min bedre haldvel fortæller mig, at jeg har blinde vinkler i mit udsyn. Jeg laver daglige overspringshandlinger, over for de aftalte ting, jeg ikke lige finder rigtige, interessante og nødvendige (lige nu). Jeg kommer med lange forklaringer, der undskylder ting, jeg gør – og ikke gør. Siger han.

Hans venlige påmindelse får mig til at huske, at gode ledere i særlig grad har nogle stærke lederegenskaber, der gør dem i stand til at tro på sejr og sætte ambitiøse mål. Og ikke mindst fremstå usårlige og retningsgivende over for flokken. Men fordi selv ledere er mennesker, så medfølger en høj risiko for fremtrædende svagsynethed overfor egne ubevidste begrænsninger nemlig jævnligt.

Hvad fatter siger, er altid det rigtige….

 - -

PS. Ovenstående tekst må du gerne copy-paste og lade som om, du selv har fundet på. Ellers risikerer dine medarbejdere, at du beslutter dig for, at indholdet af mine ord i dag, intet har med dig at gøre.

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk