Skandale på diamantbørsen

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
22. apr 2016

Den israelske diamantbørs i Tel Aviv er rystet i sin grundvold. Med ét eneste ord er det lykkes en insider at stjæle kontanter og diamanter for ca. 430 millioner kroner.

Her er tale om tyveri i det mest bevogtede område i Tel Aviv, hvor militærpolitiet står på alle gadehjørner i omegnen, hvor bilerne bliver endevendt af specieltrænede sikkerhedsfolk, og hvor man skal have en særlig licens for at handle. Dealerlicensen kan kun opnås, hvis man har arbejdet i branchen i mindst 8 år, og hvis man kan blive anbefalet af 2 ”godfathers”, der er kendt af diamantbørsen. Herefter skal man gennem flere løgnedetektorer, kunne fremvise en ren straffe attest og generelt bære et pletfrit ry.

Vi taler om bygningen med de 1050 diamantkontorer, som jeg selv skal have en særlig invitation for at kunne få adgang til, og hvor jeg, hver eneste gang, først skal ind igennem 2 sluser, hvor jeg bliver sikkerhedschecket og gennemlyst, hvorefter jeg afleverer fingeraftryk, oplyser hvem jeg skal besøge og efterlader mit pas. Herefter jeg kan passere gennem endnu en gittersluse og få adgang til det trading floor og de kontorer, der omsætter for ca. 10 milliarder USD om året.

Det er her inde i det helligste, at tyveriet af diamanter og kontanter for USD 65 millioner har fundet sted. I al ukompliceret enkelthed har en velkendt diamanthandler, efter sædvane, skulle formidle køb og salg af diamanter og tjene sine 2-5%. Men i de sidste måneder har han hverken betalt ejerne for stenene eller afleveret dem til køberne, som allerede havde betalt for dem, hvilket betyder, at han både har scoret både sten og penge. Manden er varetægtsfængslet og politiet har indledt et grundigt efterforskningsarbejde, da de mener, at både diamanter og penge må findes et sted.

Det første og mest naturlige spørgsmål, der presser sig på er: Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Ved at udnytte de etiske regler om tillid og ved at sige det ”hellige” ord: ”Mazal” har han egenhændigt kunne føre sine kolleger bag lyset. Mazal er hebraisk og betyder ”held og lykke”. Det er et udtryk, der svarer til vores håndtryk – gange 100. Uanset om jeg siger ”Mazal” i telefonen, skriver det på Whatsup, Messenger, sms eller i en mail betyder det, at vi har en ubrydelig ufravigelig aftale. Der er ingen, der løber fra en ”Mazal”. Uanset om jeg finder en bedre sten eller får et bedre tilbud 5 minutter efter, så har vi en aftale. Det er en etisk grundregel, som jeg hurtigt lærte, da jeg startede i branchen for 25 år siden. Det er samtidig en tillid, vi er meget stolte af, og som gør vores interne handel meget enklere. Vi behøver ingen lange kontrakter, ingen udførlige LOI’s (Letter of Intent) eller POF’s (Proof of Funds).

Derfor betragtes dette svindelnummer, der kan medføre konkurs af 10-12 handelskontorer, ikke blot som en økonomisk skandale, men også som et utilgiveligt misbrug af det vigtigste og helligste i vores branche: Tillid.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk