Måling viser dødt løb: Danexit efter Brexit?
Lige nu er der statistisk dødt løb mellem de danske vælgere (30%), som ønsker at forblive i EU i tilfælde af britisk udmeldelse, og dem som vil ud (27%).
Det fremgår af den seneste meningsmåling om emnet, som er lavet af Epinion for Analyseenheden 4V i forbindelse med en konsekvensanalyse af Brexit-afstemningen. Målingen har en usikkerhedsmargin på 3,1 pct.
Vurderingen er, at en del tvivlere i tilfælde af Brexit hælder til også at stemme Danmark ud, hvis de bliver spurgt. Dermed har næsten hele det politiske spektrum med undtagelse af Enhedslisten og De Radikale problemer med egne vælgerbaglande i spørgsmålet om ”Daxit” eller ”Danexit”.
Vælgerundersøgelsen er den seneste af sin slags og blev lavet blandt 1.002 vælgere i dagene 14.-18. marts 2016. Til Epinion svarede 7 pct. af de adspurgte ”ved ikke”, mens 34 pct. ønsker at ”se tiden an og senere træffe en beslutning” med hensyn til dansk EU-medlemskab.
EU-modstanden er særlig udbredt i Sønderjylland. Denne observation er ikke statistisk signifikant, men dog en indikation af, at migrations- og grænsedebatten kan have rykket danskernes holdning til EU.
Danexit og 3. december
Ligeledes er der i dag en langt større vælgerandel, som vil bevare det danske retsforbehold, end det var tilfældet ved folkeafstemningen 3. december 2015.
I Danmark er målinger af denne type både fåtallige og forskellige i deres metodik, så man skal passe på med at sammenligne. Men normalt har der groft sagt været dobbelt så mange tilhængere af dansk EU-medlemskab som modstandere. Man skal f.eks. tilbage til en Gallup-undersøgelse fra oktober 2000 for at finde en måling, der minder om nærværende.
Bekræftes vælgertendensen, vil det politiske flertal på Christiansborg i den kommende tid nok slå knude og krølle på sig selv for at undgå en alt-eller-intet folkeafstemning om Danmarks tilhørsforhold til EU.
Det kan dog være, briterne løser Christiansborgs problem 23. juni, hvis der bliver flertal for ”stay”. Det ved ingen, og britiske målinger er notorisk upræcise.
Kvit eller dobbelt for Danmark
Ifølge Analyseenheden 4V har Brexit-afstemningen ”kvit-eller-dobbelt” betydning. Britisk forbliven vil være en dansk fordel, idet de aftaler, der er fundamentet for den britiske afstemning, vil styrke danske interesser i EU i relation til frihandel, konkurrencedygtighed, indre marked og borgernære beslutninger.
Omvendt vil Danmark i tilfælde af Brexit stå isoleret i en klub domineret af en Eurozone, der har dystre økonomiske udsigter, lyder vurderingen. Det vil føre til en Danexit-debat før eller siden.
[For god ordens skyld skal det nævnes, at jeg er en af partnerne i Analyseenheden 4V. Som kollektiv er vi tilstræbt objektive. Du kan se flere udpluk fra vores analyse i mit kommende blogindlæg om den britiske afstemnings økonomiske perspektiver med fokus på bl.a. små og mellemstore eksportvirksomheder.]

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak