Hurtig gevinst vs. stabil indtægt?

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
14. apr 2016

"Licensdelen af Danske Spil er så let at sælge som at knipse med fingrene" siger Brian Mikkelsen (K), som foreslår et salg og støttes af Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Ja, det er nemt at sælge en god forretning. Danske Spil er en god forretning. Så hvorfor dog sælge! Sidste år indbragte Danske Spil 743 millioner kroner til staten.

Trods let faldende spilaktivitet blandt danskerne, har der gennem årene været en stabil årsindtægt fra Danske Spil til staten på en lille milliard. Et salg af Danske Spil forventes at indbringe omkring 4 milliarder kroner.

Det ville være urimeligt kortsigtet at hæve en hurtig gevinst og sige farvel til en stabil indtægt. Men argumentet mod et salg er ikke kun økonomisk.

Blå blok har tidligere foreslået at staten sælger Danske Spil, denne gang gøres forslaget mere spiseligt ved at man i første omgang kun vil sælge licensdelen.

Farvel til over en milliard om året

Danske Spil, der blandt andet driver Oddset, Poker, Tips og Casino, uddeler årligt omkring 1,3 milliarder kroner til idrætsorganisationer og kulturliv.

Udlodningsmidlerne kommer dels fra overskuddet i Danske Lotteri Spil og dels fra et fast udbytte fra Det Danske Klasselotteri. Det Danske Klasselotteri og Danske Lotteri Spil hører altså også under Danske Spil, men er ikke under licensdelen.

Det ville være katastrofalt, hvis denne del privatiseres, for det er en kende naivt at have tillid til, at en profitfokuseret ejer i samme grad vil støtte gode formål som idrætsaktiviteter og kulturliv over hele landet.

Vores allesammens overskud

Siden 1949 har Danske Spil fordelt udlodningsmidler. De har støttet eksempelvis Ungdommens Røde Kors ferielejre, SOS børnebyer, kampagner mod matchfixing, hjælp til ludomaner, styrkelse af frivillige foreningsledere, øgede tilbud for børn, unge og kulturliv i det hele taget.

Midlerne overdrages til de relevante ministerier, som står for den videre fordeling. Kulturministeriet er med omtrent en milliard kroner årligt klart den største modtager.

Det er altså en bundsympatisk konstruktion, som det er på tale at afhænde. Ikke bare en god forretning, men en overskudsgivende forretning, som udgyder sit overskud, så det kommer mange forskellige borgere tilgode.

Rimelig og lige adgang til forenings- og kulturliv fremhæves som udslagsgivende for integration og mindre social ulighed. Dét kunne der være brug for, også i årene der kommer.

Danske Spil skriver på egen hjemmeside, at "Da det lovmæssige grundlag for Danske Spil blev skabt tilbage i 1948, var det et ønske fra politikerne, at en del af overskuddet skulle gå til at støtte almennyttige formål." Og videre: "Danske Spil er således sat i verden for at skabe overskud til samfundet."

Hvis først licensdelen sælges, og næste skridt bliver hele pakken, så burde staten retteligt sørge for at den milliard, som kommer til at mangle hos forenings- og kulturliv, findes andre steder. Dette vil næppe ske. Derfor bør staten også bevare ejerskab til den velfungerende konstruktion Danske Spil.  


Spil bare løs. Overskuddet udloddes i stor stil til forenings- og kulturliv.

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk