SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Ny fin alibi-ledelse hos Nordea

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
04. Apr 2016

Jeg bliver så ked af det, når jeg oplever, hvordan topchefer tiltagende sjofler medarbejdere, kunder og andre omgivelser. Jeg bliver i mit daglige arbejde  engageret til at rådgive dansk erhvervsliv, men når de opfører sig uordentligt, bliver det ikke nemt at bidrage med at styrke det gode image og den stolte og ærekære ledelsesmoral. Og når disse vigtige lederdyder ryger i svinget, så følger indtjening og lønsomhed på et tidspunkt som hovedregel samme vej.

Mandag blev vi på DR i prime-time vidne til en afklædning af Nordens største bank.

Striptease har under normale forhold til hensigt at være dragende.

Det var denne oplevelse ikke.

Den vakte tværtimod inderlig afsky hos mange.

Det var et intens indblik i, hvordan Nordea gennem mange år har udvist en fuldstændig mangel på moral og dømmekraft i jagten på at holde på sine formuende danske kunder – formodentlig overvejende udenlandsdanskere.

Aktivt medvirket til skatteunddragelse via mærkværdige selskabskonstruktioner i Panama – af alle steder. Hvad i alverden skal danskere etablere  finansielt selskab for i Panama, hvis det ikke er af skattehensyn ?

Mens dette toppede, rasede finanskrisen på de hjemlige breddegrader.

Det danske samfund, de danske skatteydere, har måttet stille kapital og garantier til rådighed for blandt andre at Nordea kunne fortsætte driften, efter hovedløse og tåbelige udlån og engagementer.

Den kapital og disse garantier er blandt andet blevet brugt til fortsat ihærdigt virke for hjælpe de, der ikke var og er indstillet på at svare sin del til fællesskabet, erfarer vi nu.

Det er i bedste fald dybt amoralsk og anstødeligt.

I værste fald hamrende ulovligt.

Nordea valgte så mandag, at stille op med et forsvar i form af Private Banking – ansvarlig Sander (nej, ikke ham fra ’Bedrag’ – men tilsyneladende en rigtig udgave, desværre….), der i femten minutter sidestepper, taler udenom, og smiler lamt ind i kameraet, mens hænderne går i monoton gestik.

’Vi har ryddet op i 2009 og vedtaget en ny politik’, forlød det.

Seks år efter den påståede oprydning, i 2015, havde Nordea fortsat andel i 130  selskabskonstruktioner i Panama. 

’Nej, bestyrelsesmedlemmer, der har været døde i otte år, kan ikke udrette meget’

Du milde himmel – men konkret og sanddrueligt er det da……

Nordea er afsløret i virksomhed, banken og dens ledelse ganske enkelt ikke kan være bekendt.

De bør med oprejst pande vedkende sig ansvaret, tage afstand, og garantere, at man øjeblikkeligt trækker sig fra alle den form for engagementer, herunder skiller sig af med den flok medarbejdere, der er ansvarlige for denne syge praksis og måde at drive bankvirksomhed på. Jeg har af seneste News opdatering netop erfaret, at Nordea nu afbryder alt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca. Hm!

Jeg tænker: Har topledelsen ikke været bevidst om, hvad der skete i denne sag? Den er ikke opfundet af menige medarbejdere i ‘Private Banking-afdelingen’, vel?

Nu har de så iværksat ‘undersøgelser’ = alibi-ledelse.

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk