De uovervindelige investeringsrigtige diamanter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
31. mar 2016

Efter et udfordrende 2015 mener diamantbranchen, at der, generelt set, er grund til at være optimistisk for 2016 – særligt når der er tale om de investeringsrigtige diamanter.

De Beers nye tiltag, der bl.a. indebærer lavere priser til sliberierne og indførelse af pleje af egne kunder, (som noget ganske nyt), ser ud til at bære frugt. Samtidig er efterspørgslen på diamantsmykker generelt steget, med USA i spidsen, hvilket har medført at priserne på slebne diamanter i gennemsnit er steget med 13% i de første måneder af 2016.

Alligevel kan man i verdenspressen stadig konstatere en del misforståelser om branchen. Der vises grafer og kurver for, hvor godt eller skidt det går. Måske er indholdet endda til og med indimellem sanddrueligt – hvis de dog bare de ville lade være at blande tingene sammen og dermed vildlede læserne.

Der er 2 klassiske bommerter journalister begår, når det handler om at dække historier i diamantbranchen:

1)   Blander rådiamantsegmentet sammen med segmentet for polerede diamanter. Det er, hvor ulogisk det end lyder, to vidt forskellige brancher.

2)   Generaliserer og skærer alle diamanter over en kam, på trods af, at diamanter kommer i flere tusinde forskellige kvalitetskombinationer, der har vidt forskellige priser, udbud og efterspørgsel. Desuden er nogle industridiamanter, andre er smykkediamanter og endeligt er få investeringsdiamanter.

Faktum er, at priserne på visse diamanter er stadig ”soft”, visse størrelser og kvaliteter er faldet, mens andre er steget markant.

Det er særligt de sjældne investeringsrigtige diamanter, der er steget. Det er ikke usædvanlig, at en sten, i denne kategori, er steget til det dobbelte i de sidste 10 år. Det kan være store rene og klare hvide diamanter, men særligt de naturligt farvede diamanter, som især pink, blå og røde har stået imod alle former for modstand og ikke faldet i pris, nogensinde, i de seneste 25 år.

Kræfterne, der skubber priserne på netop disse sten i vejret, er:

• Efterspørgslen, som er stor, fordi stenene er ekstrem sjældne. ”Der er færre og færre i udbud for hvert år, og efterspørgslen er større end nogen sinde”, siger eksperter i farvede diamanter. ”For femten år siden kunne vi købe pink diamanter for USD 10.000 pr. ct. - i dag koster den samme mellem 150 – 250.000 pr. ct.”

• Der er ikke fundet nye områder med denne type sten i mange år. Faktisk mener man, at den australske mine, som leverer 90% af de pink diamanter, løber tør i 2020.

Når investorer viser interesse for diamanter, er det pga. den generelle usikkerhed på verdensmarkedet. De har oplevet, over night, at få økonomiske lussinger af både aktier, ejendomme og guld, og med ønsket om at skabe en bredere sikkerhed for deres formue, spreder de deres investeringsportefølje.

En diamant kan repræsentere mange millioner, den fylder intet, den kan forsikres, den er let at transportere og har samme værdi i hele verden.

Sidste år solgte Sotheby 2 blå diamanter til rekordhøje priser. En 9.75ct. blev solgt for USD 32,6 millioner, og senere solgtes Blue Moon for USD 48,5 millioner, som svarer til lidt over USD 4 millioner pr. ct.

Man skal dog være opmærksom på, at køber man en investeringsrigtig farvet diamant, får man ikke meget størrelse for pengene. Faktisk er 1ct. pink diamant op til 21 gange dyrere end en tilsvarende størrelse hvid diamant i højeste kvalitet.

Som med alle andre former for investering, handler det om at finde den helt rigtige sten og betale den rigtige pris. Når det gælder de hvide diamanter, prissættes de typisk ud fra de fire C: Colour, cut, clarity og carat, mens det er farvens intensitet, der er den vigtigste faktor i en naturligt farvet diamant. Jo mere intens og farvemættet stenen er, des dyrere. Klarheden er mindre vigtig. Som eksempel kan en Fancy light yellow diamant koste USD 3.000 pr. ct., mens den samme størrelse, men mere farvemættede sten vil koste 15.000 pr. ct. Prisen på en 1ct. pink kan være USD 75.000 op til 700.000 afhængig af, hvor farvemættet stenen er.

Eksperter forventer, at de farvede investeringsrigtige sten fortsat, med sædvanlig arrogance, vil trodse alle andre kategoriers vej og stige med op til 30% i år.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk