Disrupt din forening, investor!

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
10. mar 2016

 

Mange brancher er under et betydeligt pres for at reducere omkostningerne til gavn for forbrugerne disse år. Kendetegnet for denne "disruption" er, at du som forbruger har været villig til at ændre dine forbrugsmønstre, hvad enten der er tale om at streame musik og film, bestille en Uber eller booke fly og hoteller på nettet. Den teknologiske udvikling har gjort bevægelsen mulig, men den var ikke blevet til noget uden et forandringsvilligt publikum.

Visse brancher er gået fri. Disse er ofte kendetegnet ved et statsgaranteret monopol (til f.eks. at opkræve licens), eller er serviceerhverv med et betydeligt manuelt input (f.eks. græsslåning). Investeringsforeninger er også i stort omfang gået fri.

Det hænger bl.a. sammen med en særlig model i Danmark, hvor investeringsforeninger i hovedsagen distribueres af bankerne (som ejer de største af dem), og hvor betaling for distribution og rådgivning er inkluderet i prisen.

I modsætning til andre liberale erhverv betales der for rådgivning under hele ejerskabet, uafhængigt af om rådgivning tilbydes eller modtages. Selv hvis man forvilder sig ind på en gør-det-selv-platform, kan man typisk ikke fravælge betaling for rådgivning. Erhvervsministeriets forslag til en alternativ honorarmodel ændrer ikke videre ved dette billede.

 

Vend det hele på hovedet

Med til historien hører, at vi har rejst en skattemur til udlandet, fordi vi beskatter afkastet af udenlandske investeringsfonde væsentligt højere end afkast fra danske fonde. Der er huller i muren, men muren er der, når vi taler om investering for frie midler. På trods af ønsker om det modsatte, har Skat endnu ikke vist tegn på vilje til at ændre på forholdene.

På europæisk plan kan kommende lovgivning ventes at gøre op med tvungen betaling for rådgivning. Den er dog udskudt til 2018 og vil sandsynligvis først og fremmest påvirke prissætningen af såkaldte plejeprodukter frem for at afskaffe tvungne rådgivningsomkostninger - stik modsat ånden i reguleringen.

Måske skulle man vende det hele på hovedet. Det er vist igen og igen, at aktive fonde over en bred kam underpræsterer, og at du som investor betaler for meget for rådgivning og nyder for få stordriftsfordele. Men når du ikke ændrer din adfærd, så er det måske, fordi du er tilfreds?

Hvis ikke, så overvej en ændring. Der er ingen skattemur på din pensionsopsparing, og du betaler ikke for rådgivning og distribution i en ETF (passiv indeksfond).

Underpræsterer en fond i mere end tre år, så overvej at droppe den, selvom din bank måske anbefaler det modsatte. Vær beredt på at betale for rådgivning, hvor du modtager den, og vær beredt på at skulle overtage en del af arbejdet, ligesom du har måttet gøre i de andre brancher, du har "disrupted". Grib dagen, som man siger, og skab forandring gennem din adfærd.

 

Denne kommentar er også bragt i Børsen den 4. marts 2016.

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk