Fremtiden er solrig og fuld af fede byboere

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
24. feb 2016

 

Når du læser disse bud på investeringsstrategier, virker det måske som ren science fiction. Men overvej om ikke de primære vækstmotorer fra de seneste ti-15 år tilhører fortiden. Infrastrukturinvesteringer i såvel Kina som i oliesektoren er passé. Jeg tvivler på, om de superrige oliesheiker og oligarker spiller nogen større rolle i det kommende tiår.

Den næste bølge ligger i robotter, 3D-print, og en øget digitalisering af vores økonomi. Det er stærkt deflationære kræfter og medfører lave nominelle vækstrater og lav inflation. Derfor er lave renter noget, der bliver hos os længe - med mindre centralbankerne får en tiltrængt åbenbaring. Det udfordrer også banksektoren.


Tid til at nyde solen

Stenalderen sluttede ikke pga. mangel på sten, og olie-æraen slutter ikke pga. mangel på olie. Overlegen teknologi gør udslaget. Bronze udkonkurrerede sten, og solenergi vil, sammen med vind og atomkraft, gøre det af med olien. I 2013 blev det på verdensplan billigere at generere elektricitet fra solenergi end med olie. Vi er, sagt på en pæn måde, nu i tredje år af olieæraens afslutning. I modsætning til ressourcer som olie og gas er solenergi først og fremmest en teknologi. Som med andre teknologier vil vores evne til at udnytte den udvikle sig eksponentielt. Det betyder ubegrænset energi til en marginal pris tæt på nul. Investorer i Vestas og A.P. Møller-Mærsk har på nærmeste hold mærket, hvad denne "clean disruption" betyder.

 


Farvel, Ford T

Også batterier kan forventes at følge en eksponentiel udvikling, hvilket fører til den første revolution i bilbranchen, siden Ford T rullede af samlebåndet i 1908. Et forsigtigt bud er, at alle nye biler om ti år er elektriske, om 15 år selvkørende og om 20 år uden både fører og ejer. Selvkørende køretøjer mindsker behovet for biler i forholdet en til otte, og man skal derfor holde øje med den langsigtede prisfastsættelse af bil- og forsikringsselskaber.


Folket vil have underholdning - og apps

Robotterne indtager arbejdsmarkedet. Det skaber enorme udfordringer for såvel arbejdsmarked som velfærdsstat. Når flere og flere af os havner på borgerløn, går underholdningsindustrien gyldne tider i møde. Kig også på din smartphone og investér derefter. Den app, du bruger, er der potentielt milliarder af kunder til. Køb den.

Forvent flere fede byboere

Frem til 2050 ventes verdens befolkning at vokse med godt 3 mia. til 10 mia. En stigende andel bosætter sig i byer, og en stigende andel er seriøst overvægtige.

Sundhedssektoren er derfor en langsigtet vækstcase, ikke mindst for markedsledende selskaber med global afsætning.

 

Denne blog er også bragt som en økonomisk kommentar i Børsen.

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk