Magt: Pippi forpligter

Annette Franck
BLOGS Af

Tag dig i agt for magthavere, som ikke vedkender sig ansvar. Det lyder nogenlunde sådan her: ’Jamen, jeg har skam ikke magt, men jeg har måske indflydelse…’. 

Jeg blev nærmest forskrækket, da jeg hørte netop de ord fra en topchef i et TV-interview. Denne chef var blandt de 300-400 personer, der i en PhD-afhandling var afdækket som magthavere i Danmark. Og han stod ikke ved sin magt. 

Glem alt om respekt for faglighed, loyalitet i samarbejdet eller autoritet i jobbet, hvis vi ikke tager ansvar for vores magt. Det er forudsætningen for at forvalte den magt med omhu. 

Magt forpligter nemlig, men det behøver sådan set ikke være så kompliceret. Pippi formulerer det enkelt:  ”Den, som er stærk, må også være god!” 

Mange har magt

Det er nu ikke kun topledere og eliten, der undviger deres ansvar. Seneste eksempel jeg personligt har oplevet, var en lærer, der opførte sig så uansvarligt i en samtale med sin elev. Det er jo evident, hvem der har magten i samtalen mellem den voksne, som bedømmer og bestemmer over den unge, som er afhængig af sin karakter og frygter at blive udstillet af den magtfulde lærer. Men manden tog intet ansvar for sin magt. Han trak dovent på skuldrene, gad ikke argumentere eller forklare og brugte sin magt til at slutte samtalen med at konstatere, at hvis en af de to fik ret, blev det jo nok ham. Ja, for eleven var …. Magtesløs! 

Magt & agt

Hvorfor vedkender selv dokumenterbart magtfulde mennesker sig ikke deres magt? Tjo, svaret skyldes med stor sandsynlighed, at man sjældent oplever at have tilstrækkelig magt til at få det præcist, som det passer en. ’At have magt som man har agt’, lyder det gamle ordsprog. 

Men det er farligt, for faktum er, at masser af mennesker har magt. Ikke ubegrænset og ikke uden omkostninger, men de har magt over andre. Så snart vi har retten til at vurdere andre og bestemme deres løn, ansættelsesforhold, karakterer, arbejdsopgaver, behandling, etc., så er vi for det menneske en magt i deres liv. Og det forpligter os til at vedkende ansvaret. 

Ledere, sagsbehandlere, lærere og mange andre faggrupper  har til fælles at skulle forvalte magt.  Vi møder magt hele tiden: Konsulenter, der kommer ind i vores organisation, men ikke forvalter deres mandat neutralt. Journalister, der tendentiøst favoriserer en part af to i et interview. Ledere, der har en inderkreds og en yderkreds i deres afdeling. 

Pippi forpligter

Ansvaret forekommer mig så indlysende, at jeg måtte gøre læreren opmærksom på Pippis kloge budskab. Han brugte sin magtposition, så eleven ikke var i tvivl om, hvad det ville koste at bede ham engagere sig i samtalen og argumentere bare nogenlunde sagligt for sine handlinger. Magtmisbruget skreg til himlen, og eleven dukkede klogelig nakken, for der var karakterer i spil, og læreren er kendt for at kunne være meget ubehagelig. 

Den slags ser man hos folk, der ikke påtager sig ansvar for deres magt. Som højst vil mene, at de har lidt indflydelse. Sådan er vi mennesker, hvis vi ikke er dygtige og ordentlige nok og kan vores Pippi. 

Endeløse debatter om ledelse og investeringer i faglig udvikling er bare spild af tid og penge, hvis hver enkelt af os ikke tager stilling til og ansvar for, hvad vores job-position grundlæggende bygger på: Magt, der forpligter os til at tage ansvar. 

 

Profil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om, hvordan vi samarbejder produktivt på vores arbejdspladser, når hverdagen konstant udfordres af komplekse forandringer. Resultater og trivsel hænger sammen, men rækkefølgen er afgørende: Når vi samarbejder om at skabe resultater, så trives vi.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Hun rådgiver om udvikling og implementering af forandringer på arbejdspladser. Hendes baggrund er cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og master i journalistik.

Få Annettes indlæg
som RSS-feed her