De Beers som Sorteper

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
27. jan 2016

Mens der ivrigt diskuteres, hvordan diamantbranchen får rettet op på den glidebande, de befinder sig på, bliver der peget fingre, for som altid, skal nogen have skylden.

Man har travlt med at placere Sorteper, og flere ser den helst hos De Beers. Faktisk er der flere, som mener, at ”hvis bare De Beers ikke have været så grådige, så var vi ikke havnet her”.

Branchen store udfordring ligger internt, da handlen mellem det rå segment og det polerede segment er under pres, grundet for høje priser på rådiamanter. Det har medført konkurs af flere virksomheder, samt et overudbud af varer i det rå segment.

Lederen af Rapaport Group, Martin Rapaport, foreslår at priserne på de rå diamanter bliver halverede, og at CEO for De Beers, Philippe Mellier, går af. Han mener nemlig, at De Beers er skyld i, at priserne på rå diamanter er blevet holdt kunstigt oppe på uholdbare prisniveauer, som har påvirket branchen negativt ved at ødelægge dens likviditet og rentabilitet.

MR forslår at De Beers bør stå i spidsen for, at der kommer en direkte likviditets- indsprøjtning i handlen ved at sænke priserne 30-50%. ”Det kan ikke forsvares, at priserne på de rå diamanter fortsat er højere end priserne på de slebne”, siger han.

De Beers bliver anklaget for at have handlet kortsigtet for at tjene penge her og nu, i stedet for at træffe langsigtede og holdbare beslutninger for branchen som helhed.

Krisen har i sagens natur også ramt De Beers selv, som formentlig har indset, at deres egne miner ikke er noget værd, hvis handlen ikke bliver rentabel og der igen kommer en naturlig prisdifference på rå og slebne diamanter. Derfor har de reageret med at skrue ned for produktionen, nedsætte priserne med 7% og skrue op for markedsføringen af produktet.

Dette tiltag har allerede båret frugt. Phillipe Mellier har netop udtalt, at han er meget tilfreds med resultatet at årets allerførste salg (de har 10 salg om året), hvor de mere end fordoblede deres omsætning i forhold til sidste års allersidste salg.

Om disse tiltag vil føre det rå segment ud af deres midlertidige forstoppelse vil tiden vise.  Priserne på de polerede diamanter er i mellemtiden faldet op til 15% i visse størrelser og kvaliteter, mens andre fortsat er ”soft”. Der forventes dog ikke yderligere fald på disse i det kommende år.

Investeringsdiamanter har, med sædvanlig klædelig arrogance, holdt stand, og der er slået flere prisrekorder det forgangne år, der vidner om fortsat stabilitet i det segment. 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk