Tom Cruise på vej til Kolding?

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
15. jan 2016

Året er i gang, og danskerne er tilbage i trædemøllen. Som jeg påpegede i min nytårsblog, så vil konflikterne eskalere med fornyet styrke i det nye år. I Kolding er de allerede godt i gang.

I sidste uge kunne man eksempelvis i JydskeVestkysten læse, at konflikterne mellem borgerne i Kolding nu er så omfattende, at kommunen har nedsat et klageteam for at løse konflikter mellem borgerne. Årsagen til dette noget specielle tiltag er, at antallet af klager steg med omkring 25 procent i 2015.

Klageteamet består ifølge JydskeVestkysten af to medarbejdere, der har dedikeret en del af deres ressourcer til de naboklagesager, der bliver anmeldt til kommunen.

Jeg vil påstå, at vi vil se flere kommuner med lignende initiativer. Hvorfor? Fordi tendensen i Kolding ikke er en enlig svale. Vi vil se, at flere kommuner ser sig nødsaget til at bryde ind, da det medfører betydelige omkostninger, når to naboer kæmper i årevis eksempelvis over røg fra skorstenen eller hækkens hældning.

Er det virkelig kommet så vidt, at kommunen - som en slags Overformynder - skal komme ud og stoppe konflikter, før de eskalerer? Som om en slags kopi af filmen Minority Report med Tom Cruise, hvor myndighederne griber ind og stopper lovovertrædelser, inden de bliver begået. Det minder lidt om det i hvert fald.

Som advokat må jeg sige, at det egentlig ikke kommer bag på mig, at Kolding sætter dette initiativ i søen. Noget, der dog overrasker mig hver gang er, at mange undlader at lave en grundig cost/benefit analyse, inden de begiver sig ud i et nyt søgsmål. Det gælder også på villavejene i Kolding. Hvad koster det egentlig af tid, energi, penge og opportunity costs at køre en sag? Den slags analyser er jo det mest naturlige for virksomheder at foretage, inden de beslutter sig for, om de skal foretage nye investeringer. Hvorfor så ikke også gøre det, inden man begiver sig ind i en konflikt/retssag?

Når jeg repræsenterer klienter, der står overfor et søgsmål på den ene eller anden side, foreslår jeg altid, at de både laver en grundig analyse af situationen og af modstanderen. Særligt det sidste, er der mange, der glemmer. Og i mine øjne er det "poor dealmaking," hvis man ikke også vurderer modstanderen. Drejer det sig om en modpart, der bruger ufine metoder, som blot vil trække tingene i langdrag – eller er der tale om bluff?

Og så skal man en gang i mellem huske på, at ens værste fjende let kan blive én selv. Især hvis man lader modparten påvirke ens dømmekraft.

George Bernard Shaw har ramt hovedet på sømmet med citatet: "I learned long ago, never to wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it."

Pointen er, at man skal holde sig fra "pig-wrestling" med modparter, der trækker alle med ned i sølet. Glem følelserne. Bevar fokus og kom videre. 

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk