Fra Köln til Horsens via Nyborg

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
13. jan 2016

Når en tidligere folkevalgt risikerer 16 års fængsel i Danmark, er det per definition en spektakulær kriminalsag. Der er tale om 35-årige Yunus Coban, fhv. S-byrådsmedlem i Horsens. Ifølge anklageskriftet var han på en og samme tid både folkevalgt og storstilet narkosmugler.

Efter blot 11 måneder i byrådet trådte han ud i oktober 2014 med den begrundelse, at arbejdet tog for lang tid i forhold til, at han nu ville virkeliggøre en gammel drøm om at blive rejsemontør.

”Jeg har meget at byde ind med og gode ideer på f. eks. integrations- og beskæftigelsesområdet, men det må vente til et senere tidspunkt,” sagde han til Horsens Folkeblad 20. oktober 2014 og tilføjede, at der måske ville være en del rejseaktivitet i det nye job.

Dom over mediedækning

På dette tidspunkt var en kriminel gruppe løbende i gang med at indsmugle op mod 20 kilo kokain og heroin fra Holland. Det er vigtigt at pointere, at Coban ikke er dømt. Han er uskyldig, indtil andet er bevist. Sagen ventes afgjort 7. april.

Men allerede nu kan man dømme nogle af de store medier.

I de senere dage har Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken dækket balladen om DF's lokalformand i Nyborg, Jens Hald. Hald-historien er interessant, fordi han på facebook sammenlignede de såkaldte ”venligboere” med tyskertøser, der som bekendt fik håret klippet under Anden Verdenskrig. Halds ord kunne opfattes truende, og nu er han så fortid i DF.

Man kan mene om Hald, hvad man vil, men han risikerer ikke 16 års fængsel ligesom Coban.

Redaktionerne ser dermed ud til at have lavet et politisk valg. Den kendsgerning, at Hald var DF’er, har været styrende for medieomtalen, for normalt får de største forbrydelser størst omtale.

Ydermere har medierne haft længere tid til at dække Coban-sagen, hvorimod Hald-sagen er helt ny. På en langsom nyhedsdag kunne man have lavet historien fra Horsens. Men ikke et ord har JP, Politiken og Berlingske skrevet om Yunus Coban.

Forspildt chance

Historien rummer et dybere element. Coban kunne have været et mønstereksempel på integration. Socialdemokratiet gav ham en chance, og som leder i Dansk Tyrkisk Islamisk Kulturforening i Horsens kunne han have bygget bro i et land med parallelsamfund. Han kunne have været rollemodel for indvandrerunge.

Her er et par nedslag i hans politiske virke. I 2014 tog han på vegne af den tyrkisk-islamiske kulturforening afstand fra IS. ”Vi ser IS som en terrororganisation, der skaber grobund for islamofobi, så vi tager stærkt afstand,” sagde han ifølge TV2.

Omvendt skabte Coban kontrovers på grund af en video af en nedskydning. På facebook skrev han ”fucking israelske soldater fejrer nedskydning af en 18-årig dreng … Nogle gange har man bare lyst til at sige Heil Hitler.” Han beklagede udtalelsen, men flirtede ifølge TV2 siden igen med nazikortet, uanset at hans udtalelser hele tiden lå inden for ytringsfrihedens rammer.

Coban skrev et læserbrev i Jyllands-Posten 16. april 2014, hvor han argumenterede for at give unge med plettet straffeattest en ekstra chance: ”Jeg kunne ønske mig, at flere arbejdsgivere ville give unge mennesker en chance, selv om de har kvajet sig og derfor har fået en plet på straffeattesten - i hvert fald når årsagen er en enkelt overtrædelse af mindre alvorlig karakter.”

Indlægget var sagligt og informativt, men mens Coban skrev det, var han angiveligt i færd med at importere gift og fordærv til de allersvageste i samfundet. Ender det med domfældelse frem for frifindelse, er der altså tale om en ekstremt kynisk mand, der på spektakulær vis ødelagde den gyldne chance, han havde fået.

Köln til Horsens

Medierne er heldigvis frie. Triumviratet JP-Politiken-Berlingske kan frit fortsætte med ikke at fortælle deres læsere om Yunus Coban. Udeladelsen kan endda forsvares, for der er ikke plads til alle nyheder. Hø må og skal vælges fra hakkelse i døgnets medie-rejsestald.

Men uden anden sammenligning i øvrigt anes der en dybere årsag. Dækningen af Horsens minder om Köln. Her var de fleste medier en uge eller mere om at opdage nytårsovergrebene.

Nogle vil kalde det en tilfældighed. Andre vil kalde det konfliktskyhed. Atter andre vil mene, at den gode tones tyranni undertrykte en legitim nyhed.

Men tak da, fordi vi har medier som Horsens Folkeblad, Ritzau, MX, TV2, Ekstra Bladet og Den Korte Avis. De fortjener ros i dette tilfælde. Via Nyborg gav de deres læsere en større horisont, fra Köln til Horsens.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk