Tør du slippe kontrollen?

authorimage
BLOGS
Af: Mikkel Grene
08. jan 2016

Der er mange forskellige holdninger til ledelse og i særdeleshed til, hvad god ledelse er. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over, da der er mange forskellige typer af ledere og rigtig mange dygtige blandt dem. Men jeg kan måske berøre nogle af de ting, som jeg mener, en god leder bør gøre.

Der hvor skoen trykker – særligt når man som jeg har været ejer-leder gennem mange år – er når det drejer sig om at give ansvaret fra sig og stole på, at der er andre i organisationen, som kan løse opgaverne lige så godt som du selv kan. Man må lære at undertrykke trangen til at blande sig i tide og utide.

Virksomhedsdrift bliver en stadig mere kompliceret størrelse i takt med, at virkeligheden omkring os ændrer sig i stigende tempo, og evnen til at ”træffe gode beslutninger hurtigere” bliver afgørende. Det har ændret ledernes opgave og rolle. Ikke bare i det øverste lag, men også på mellemlederniveau. Ledere vil gerne sætte et afgørende fingeraftryk eller godkende alle væsentlige beslutninger og ender ofte med at blive en flaskehals, der forhaler processen.

Samtidig kræver problemstillinger ude i afdelingerne ofte særlig ekspertise for at blive løst. Den ekspertise har de enkelte medarbejdere, og det er afgørende for en leder at erkende, at man på visse områder ikke er den bedste til det hele. Begge dele taler for, at vi ledere i højere grad uddelegerer ansvaret for dagligdagsbeslutninger.

Fordelen for dig som leder ved ovenstående er også, at du får mere tid til at være leder. Personligt bruger jeg nu omkring 80 pct. af min tid på at lede i en eller anden form og forsøger hele tiden at minimere egne opgaver. Det er min klare overbevisning, at man bedst hjælper medarbejderne med at lykkes, udvikle sig og trives på denne måde.

I mine øjne er lederenes vigtigste rolle at sætte det rigtige hold, give medarbejderne de optimale rammer, understøtte kulturen, sætte den helt overordnede retning - og så ellers afholde sig fra at detailstyre.

Kan du slippe detailstyringen?

Profil
Mikkel Grene authorimage Adm. direktør hos Søstrene Grene

Mikkel har stærke holdninger til bl.a. detailhandel og værdibaseret ledelse. Han vil bl.a. blogge om forretningsudvikling, iværksætteri, branding, marketing og ledelse.

Mikkel er søn af Inger Grene, som stiftede Søstrene Grene med søsteren Ruth i 1973. Mikkel har arbejdet i Søstrene Grene siden 1995, bl.a. som marketing- og salgsmanager og som adm. direktør siden januar 2012.
Tidligere bloggere på borsen.dk