2016: Året hvor konfliktsamfundet slår igennem

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
30. dec 2015

Året er ved at gå på hæld, og det betyder for mange lidt ekstra tid til at reflektere over året, der gik, samt lidt perspektiver på det kommende år, der nærmer sig her i slutningen af ugen.

Lad mig begynde med det sidste først: Jeg spår, at 2016 bliver året, hvor konfliktsamfundet for alvor får fat i os. Og hvorfor vil jeg vende tilbage til.

For mit eget vedkommende har året været noget særligt. For 2015 var året, jeg begyndte at blogge om dealmaking og konflikter. Min bevæggrund for at kaste mig ud i blogger-universet – som en af de første advokater i Danmark – var simpelthen, at jeg efterhånden over en årrække havde set nogle klare indikationer på, at vi i Danmark dyrker konflikter i højere og højere grad. Det er simpelthen blevet moderne at søge konflikten fremfor løsningen/lave deals.

Inden jeg begyndte at blogge overvejede jeg naturligvis nøje, om emnet omkring konflikter og dealmaking nu kunne bære en blog. Men det har slet ikke været en udfordring. Tværtimod. For i takt med at jeg er begyndt at blogge om emnet, får jeg utallige kommentarer og henvendelser med eksempler på konflikter, der er opstået ud af ingenting. Hvor man tidligere bare trak på skuldrene, skyder man nu stævninger af sted i tide og utide. Et komisk eksempel var en klient, der i en henkastet bemærkning fortalte, at han i øvrigt lige havde modtaget en stævning fra naboen pga. et træ, der generede naboen lidt.

Jeg er også selv i løbet af året blevet mere bekræftet i, at denne tendens er kommet for at blive – desværre. I nogle af de sager, jeg har haft, har jeg nærmest uge efter uge oplevet, at konflikter simpelthen opsøges. Jeg må indrømme, at jeg nogle gange har taget mig til hovedet. For naturligvis er der uenigheder i et samfund, men bør ens udgangspunkt ikke altid være, at man hellere vil leve sit liv end at tilbringe uendelig meget tid i retten på grund af bagateller. Lad mig skynde mig at sige, at vi da heller ikke nødvendigvis er et hak bedre som faggruppe, os advokater. For nogle ser det simpelthen som en styrkeprøve, når man lægger strategien for en juridisk sag. Jeg må ofte appellere til andre advokater om at se på pragmatiske løsninger fremfor dyre retssager, som i sidste ende koster alle tid, penge og energi. Men det handler ofte om at vise sig overfor sin klient. At vise kant. Den der gamle devise med ”den der lever stille, lever godt” – ja den er afskaffet. Erstattet af skyd først, spørg bagefter.

Desværre er tendensen ikke begrænset til retssalene. For det ser jeg nærmere som et (alvorligt) symptom på, at vi dyrker konflikten. Men tænder du for fjernsynet en almindelig hverdagsaften, kan du opleve et uendeligt udvalg af konflikter i forskellige farver. Følg med efter pausen, hvor vi har mere konflikt til dig. Værsgo, tag en småkage og nyd forestillingen.

Billedet bliver samtidig også bekræftet i medierne, hvis man dagligt åbner iPad’en for at læse (seriøse) nyheder. For politikerne og politikernes fokus er det samme: Konflikt. Hvornår har du sidst oplevet en pragmatisk politiker, der er ærlig om pro og contra? Tænk på kampagnerne omkring EU-forbeholdet. Angreb på modparten fra morgen til aften. Men hvad drejede afstemningen sig egentlig om i substansen? Ingen ved det. Men det var god underholdning, ikke?

Det er simpelthen blevet en trend, at vi dyrker konflikten mere og mere. Vi er på vej mod et konflikt-samfund. Man skal opfattes som en skarp modpart. Vise muskler.

Nu skal jeg ikke lyde som en gammel sur mand, der ønsker os tilbage til en eller anden utopisk Morten Korch tilstand, hvor solen altid skinner og alle problemer ordnes med en kop kaffe og en Blomme i Madeira. Jeg prøver blot at gøre opmærksom på, at vi skal holde op med at dyrke konflikter. For begynder vi at adoptere et konflikt ”mind-set”, ja så får det konsekvenser i alle de arenaer, vi færdes i som mennesker. Jeg har tidligere foreslået, vi – som advokater – begynder med os selv. Indfør et fag på jura-studiet, der handler om dealmaking og konfliktløsning. Det løser absolut ikke alt. Men det kan måske få folk til at tænke sig om, inden de kaster om sig med stævninger. Problemet med konfliktsamfundet stikker helt sikkert dybere end som så. Og der skal mere til. For konflikten er ved at blive en større og større del af vores kultur. Det er et spørgsmål om holdninger og værdier.

Jeg spår derfor, der kommer mere konflikt i 2016. Og det vil få endnu mere betydning for den adfærd, vi danskere indtager overfor hinanden. Og det vil jeg fortsætte med at skrive om her på bloggen. Så jeg håber, du vil følge med næste år også. Jeg har allerede de første himmelråbende eksempler på konfliktsamfundet klar.

Godt nytår!

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk