Hul på diamantboblen

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
29. dec 2015

Så gik der hul på diamantboblen og branchens kompleksitet fornægtede sig da heller ikke i løbet af denne år. 2015 blev et år med både vilde opture og dybe nedture.

"It's a mess", sagde min israelske kollega  for nyligt og rystede på hovedet. Selv med sin daglige færden i diamantdistriktet i Tel Aviv havde han svært ved at forstå, hvad der egentlig er foregået. Men branceh er også meget kompleks. Med en brast diamantbobbel, hvor flere mindre sliberier har måtte slukke for slibebænkene, bliver der stadig sat nye prisrekorder på de sjældne sten.

Man kan spørge sig selv, hvordan det kan gå galt, når man har en vare med stor efterspørgsel og et relativt matchende udbud? Årsagen skal vi nok finde i det stort set ikke eksisterende samarbejde mellem de 4 forskellige segmenter:

• De der udvikler diamantområder og udvinder rå diamanter

• De der sorterer og sælger rå

• De der sliber, sorterer og sælger slebne diamanter

• De der producerer og sælger smykker

De fire segmenter, kan vi, for nemheds skyld, koge ned til 2: Rådiamanter og slebne diamanter.

Branchen oplever i øjeblikket en intern krise, hvor der efter flere års egotrip har manglet kommunikation mellem de to segmenter.  Den rå afdeling har i mange år kørt sit eget løb. Den har været fokuseret på udvikling og produktion på baggrund af de voksende markeder i Kina, Indien og Brasilien - og med USA på rette kurs investerede man mange penge, og det var nemt at få finansiering. Faktisk så nemt, at skulle man bruge USD 200 millioner, skulle man selv kun stille med de 30. Man troede, at de nye markeder var bundløse huller der skulle fyldes op med diamanter. Det betød, at der blev pumpet mange midler ind i systemet, og priserne steg så meget, at priserne på rå diamanter oversteg priserne på de slebne, som jo faktisk slet ikke giver mening. Det svarer til at kiloprisen på en gris i stalden er højere end kiloprisen på baconpakkerne i køledisken.

De Beers havde siden 1888 - ikke monopol, men de var enevældige. De har siden solgt ud af arvesølvet, og nu er der 4-5 større nøglespillere, der står for størstedelen af udvinding og produktion af rå diamanter. Med udsigten til at, man skulle løbe tør for diamanter af smykkekvalitet - det er jo en naturreserve med en begrænset og uvist lagestørrelse - satte man produktionen op for at være sikker på at kunne møde den stigende og forventede efterspørgsel.

Rådiamantpriserne blev således overophedet, mens priserne for de slebne diamanter ikke kunne følge med. Markedet i forbrugerenden responderede ikke i samme takt og var ikke villigt til at betale de forhøjede priser. I forvejen var de, der handler med slebne diamanter tvunget til at begrænse deres profit for at kunne forsætte med at sælge, på trods af skyhøje indkøbspriser.

Med De Beers afgåede rolle som branchens storebror, der viste vejen, arbejder alle mod alle - kun for sig selv og ikke produktet.

Bankerne begyndte at træde på bremsen og ville inkassere samtidig med at markedet i det rå segment blev nervøse og skruede voldsomt ned for den interne handel - man turde ikke købe til lager - man vil afvente at se, hvor markedet var/er på vej hen. 

I mellem tiden i det slebne segment nød man godt af den store økonomiske fremgang i Kina, Indien og Brasilien samt USA's forbedrede økonomi. Priserne her er steget stille og roligt, og det har fulgt en "sundere" fremgang. For en tid blev prisniveuet mellem rå og slebne balanceret, så de slebne diamanter igen blev naturligt dyrere end de rå. 

I det slebne segment var og er man fortsat påvirket af uro ved, at ingen tør købe til lager. Den ellers meget store insider-handel er i markant tilbagegang, fordi alle afventer at se, hvad der skal ske. Samtidig har det vist sig at Kina ikke var det bundløse hul og efterspørgslen er faldet, hvilket også har været med til at påvirke det slebne segments selvtillid. Det betyder, at det rå segments lager bugner af stangvarer (de mere almindelige størrelser og kvaliteter), som har medført et prisfald på mellem 5-30% indenfor visse størrelser og kvaliteter.

Som altid i denne branche er det svært at generalisere. Der er altid mange undtagelser. Visse størrelser og kvaliteter står imod stormen, og de meget sjældne sten stiger stadig ufortrødent. Det er sten som pink, blå eller hvide fra 5ct. i topkvalitet og opefter. Hvert år nås stadig nye prisrekorder som fornylig, hvor en blå diamant på 12ct  (halvdelen af en lille vindrue) blev solgt for 336 millioner.

Alligevel ser de fleste positivt på 2016, mens enkelte er ved at miste pusten. Det er tydeligt at høre, hvem der har valgt at tage hvilke briller på. Sidstnævnte  er usikre og kan ikke se, hvordan der skal komme ro i geledderne i produktionssegmentet. De er i reaktionsposition, hvor de afventer de andres træk, mens de førstnævnte, som min israelske kollega, fokuserer på egne styrker og ved, hvad de er værd. De har selvtilliden i orden og holder fokus på egen bane. 

Måske er der også noget rigtigt i det min "diamantmentor", med sin sædvanlige ophøjede ro, sagde for længe siden: "Ved at udelukke al "den kloge narrer den mindre kloge tankegang", og ved at drive en moralsk anstændig forretning, hvor man konstant skærper sine kompetencer og service til gavn for sine kunder, kan man aldrig mislykkes. Så kan det godt være, at man ikke er den, der skyder hurtigst og mest aggressivt op, men man er den med bedst stamina, der kan klare mest modgang. Forretningsmulighederne er altid lige opportune. Derfor skal vi altid skærpe vores evne til at se dem. Vi skal ikke vente på bedre tider, det ville være en reaktiv respons. I ethvert marked er der muligheder, og det er dem, vi proaktivt skal fokusere på."

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk