SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Sådan skal et par jeans være

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
18. Dec 2015

Jeans er allemandseje i dag. De er afdramatiseret. De tilhører ikke længere en bestemt samfundsgruppe eller mennesker med en bestemt politisk observans. Alle har et par eller flere i skabet derhjemme, der tages på i fritiden, og i mange menneskers tilfælde også på arbejde.

Jeans er dog ikke bare jeans. Der er mængder derude, der ikke duer. En mand, der ønsker at være velklædt, bør for eksempel vige uden om plettede snow wash-jeans og designerjeans med stræk i. Sidstnævnte er populære for tiden, men bliver ikke idel lykke af den grund.

Uvasket denim er sagen
Næ, et par gode nye jeans er syet af  “raw denim”, det vil sige uvasket og ubleget denimstof i 100 pct. bomuld uden elastan.  Japansk uvasket denim er blevet særligt berømt de seneste par årtier, men den bedste denim fra det gamle væveri Cone Mills i USA kan også være med.

Lige ben er det tidløse snit
Levis’ 501 har det, og mange andre nyere jeansmodeller: straight legs, lige ben. Alternative snit som jeans, der snævrer ind i foden, for tiden udbredt, eller snit, der har plads til cowboystøvler, såkaldt boot cut, gør få staturer en tjeneste.  

Taljen må ikke være for lav
Desværre er det i dag svært at finde jeans, der har tilstrækkelig taljehøjde. Men man må lede, til man finder dem. Lavtaljerede bukser forlænger overkroppen og forkorter benene, hvad der alt andet lige arbejder mod et elegant udtryk.

Ringspun er et kvalitetsstempel
Moderne spinderier kan blæse og centrifugere bomuldstråde frem i stedet for rent faktisk at spinde dem. Den moderne metode er billig og er derfor udbredt. Men den skaber ikke kvalitet og holdbarhed. Jeans bør med andre ord være af denimstof, der er vævet med tråde, der er spundet på klassisk vis, også kaldet ringspun.  

Til gengæld er selvedge mindre vigtig
Det absolut mest hypede ord i jeansverdenen er “selvedge”, som på dansk kan oversættes til ægkant. Ægkanten ligesom låser kanten af stoffet. Historien er, at det kun er gamle gode væve, der kan lave en ægkant. De moderne væve gør det ikke. De laver kanter, der småtrevler. Så har et par jeans en ægkant, er stoffet vævet på en gammeldags væv. Men det gør ikke nødvendigvis, at denimstoffet er fantastisk. Meget selvedge-stof i dag er middelmådigt, og samtidig finder man godt denimstof fra moderne væve. Når det er sagt, vil langt de fleste topjeans være syet af denimstof med en ægkant.

Jeans kan bruges med sportsjakke
Det giver sig selv, at man kan bruge et par jeans med en t-shirt eller en grov skjorte. Men de kan også sagtens smyge sig ind i den finere garderobe og finde selskab med en blå blazerjakke og en tweedjakke. Derved bliver jeans gangbare på mange arbejdspladser, så længe de holder den mørkeblå farve.  

Det er in at smøge sine jeans lidt op, hvis de har en ægkant, altså selvedge, man kan flashe. Der er dog ingen, der seriøst dadler, hvis man undlader et opslag på sine jeans.


Collage: Kæk og samtidig konservativ sammensætning af blå blazer, pink skjorte, jeans fra Onshore, spraglet brystlommetørklæde og okseblodsfarvede monksko fra Carmina. Kilde: Stiljournalen

Renseriet tager sig af rengøringen
Skal den mørkeblå farve holde længe, skal jeans ikke vaskes hyppigt. Nogle entusiaster lader der gå måneder mellem vask. Andre renser deres jeans ved at lægge dem i dybfryseren over natten. Man kan også sende sine jeans på renseriet med habitbukserne. Pressefolder skal man dog venligst takke nej til.

Se seks bud på jeansmodeller i uvasket denim (til Stiljournalen).

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk