Radon - Det glemte indeklimaproblem

authorimage
BLOGS
Af: Ulrik Heilmann
03. dec 2015

Ved du hvor meget radon, du har i dit hjem? Sandsynligvis ikke. En undersøgelse fra 2013, som Bolius stod bag, viste, at 7 ud af 10 boligejere ikke bekymrer sig om radon. Størstedelen af den danske befolkning har ingen anelse om, at radon er noget man bør forholde sig til. Og det er fåtallet, der har fået målt radonniveauet i deres bolig. 

 

Der er brug for fokus på området

Måske har du hørt om radon, en sundhedsskadelig stråling, som man – uden at vide det – udsætter sig selv og sin familie for. Men da radon hverken kan ses, høres eller lugtes, glemmer man det nemt i en travl hverdag.  Radon er årsag til lungekræft, og på baggrund af beregninger fra verdenssundhedsorganisationen WHO anslår Sundhedsstyrelsen, at 300 mennesker herhjemme hvert år får konstateret lungekræft, der kan relateres til radon. Det er halvanden gang så mange, som dør i trafikken og seks gange så mange, som dør i drukneulykker.

 

Samarbejde mellem Realdania & Bolius

Derfor har vi i Bolius – som nonprofitorganisation der er til for boligejerne – i samarbejde med vores filantropiske moderselskab Realdania, iværksat en kampagne, der skal gøre danskerne – i første omgang boligejerne – opmærksomme på radon og risikoen: Vi ser det som et samfundsmæssigt problem, at der er så lidt kendskab til et fænomen, som myndighederne vurderer sundhedsskadeligt i et så vidt omfang. Vi ønsker et trygt samfund med sunde og raske individer. Kræft er i forvejen en forfærdelig sygdom, som alle danskere har haft inde på livet. At måle radonniveauet i boligen er blot endnu et tiltag i kampen mod kræft – en tiltag der er sammenligneligt med røgalarmer og tyverialarmer; de skal give os tryghed i hjemmet og forebygge uheld.

Jo flere der måler for radon i deres hjem, desto mere viden vil vi hen ad vejen få om denne farlige gasart. Både Realdania og Bolius har som mål at bidrage med viden inden for det byggede miljø. Kampagnen er en del af Realdanias generelle fokus på indeklima, og Bolius gennemfører selve kampagnen for Realdania. Målet med den igangværende kampagne er derfor også at få en større viden om og opmærksomhed på radon – både hos den enkelte husejer, i samfundet generelt og i byggebranchen.

 

Vores indsatsområder

Indsatsen består dels af en oplysningskampagne, af hjemmesiden radonfrithjem.dk, hvor man kan få konkret hjælp igennem processen med at undersøge for radon, og endelig et uddannelsesmæssigt tiltag i branchen for måling og rådgivning.

Sundhedsstyrelsen anslår, at 350.000 huse i Danmark har en radonkoncentration på over 100 becquerel pr. kubikmeter. Becquerel er den almindeligt anvendte måleenhed for radioaktiv stråling. Koncentrationen af radon i luften angives i enheden becquerel pr. kubikmeter luft (Bq/m3).

Det er i det hele taget en indviklet sag at forstå med grænseværdier og byggetekniske termer. Dertil kommer, at det også tager nogle måneder at måle sit radonniveau, og at man herefter – hvis man har for høje niveauer – skal have yderligere rådgivning for at få sikret sit hus mod radon. Sammen med Realdania sætter vi gerne Bolius som forkæmper i arbejdet med at oplyse samfundet om radon.

Vi er heldigvis ikke alene: I løbet af de første 24 dage har 1345 personer bestilt en radontest på radonfrithjem.dk

Profil
Ulrik Heilmann authorimage Ulrik Heilmann har siden etableringen i 2002 været adm. direktør i Bolius, som er et helejet Realdaniaselskab. Bolius mission er at forbedre boligejernes livskvalitet, hvilket sker gennem at øge viden om hus og have, dels via bolius eget website, dels via content på en række andre medieplatforme.

Ulrik Heilmann sidder desuden i flere rådgivende udvalg omkring bolig og energi og har deltaget i arbejdsgrupper under Klimaministeriet i forbindelse med Bedre Bolig. UIrik Heilmann har tidligere været medejer af et reklamebureau og har desuden en fortid hos Carsberg og Tuborg.
Tidligere bloggere på borsen.dk