Schweiz' Europolaftale er god, men…

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
02. dec 2015

Forud for folkeafstemningen i morgen har der været talt meget om Norge, men næsten intet om den særaftale, som ikke-EU-landet Schweiz har med Europol.

Så det besluttede vi os i Analyseenheden 4V for at granske. 4V anbefaler hverken et ja eller et nej. Til gengæld kan du her få vores redegørelse, lavet af vores schweiziske samarbejdspartner, gratis.

Det er relevant, for hvis det bliver et nej i morgen, kan den schweiziske model blive til en dansk. Og så ser det ud til, at der er overraskende god tid til at forhandle en dansk ordning på plads.

Du kan se hele analysen her eller læse hovedkonklusionen her:

Et dansk nej ved folkeafstemningen 3. december 2015 betyder ikke et omgående farvel til Europol-samarbejdet, sådan som det tidligere har forlydt. Af et uomtalt notat fra Justitsministeriet fremgår, at Danmark kan have en udmærket forhandlingssituation, der kan udskyde skæringsdatoen for dansk udtræden, evt. til 2018. Faktisk ser det ud til, at regeringen har været strengere ved os selv, end godt er i spørgsmålet om, hvornår Danmark skal træde ud af Europol.

Meget tyder også på, at Danmark kan få en bilateral aftale i stil med den, som Schweiz har. Alpelandet lavede i 2014 cirka 12.000 søgninger i Europols SIENA-base, ligesom landets politifolk deltager i 25 specialiserede fokusområder.

Men, men: Ifølge Schweiz’ føderale politi er det en klar ulempe ikke at være fuldgyldigt medlem af Europol. Omvendt er der dog heller ikke fremlagt eksempler på, at mistænkte skulle være gået fri som følge af de begrænsninger, der er i Schweiz’ parallelaftale.

Schweiz har deltaget i lang en række store politiaktioner og er netop trådt ind i Europols samarbejde om registrering af frivillige i Syrien-krigen. Det er ikke så ringe endda. En dansk forsker har ellers betonet i Altinget, at vi i givet fald skal forlade netop dette Syrien-samarbejde.

Læs hele analysen ved at klikke her.

 

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk