Manipulation og tryllekunster fra investeringsbranchen

 

Sidste uge bragte Børsen et læserbrev af Finansforbundet og Finansrådet. Der slås på tromme for, at provisioner fra investeringsbeviser er for kundernes bedste, så de kan få god rådgivning. Danskerne vælger de investeringsforeninger, der præsterer bedst, og at det valg i vid udstrækning tilskrives god rådgivning i bankerne. Ligeledes at danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa.

 

Manipulation

At bruge Morningsstars analyse til at sige, at danskerne får de bedste investeringsforeninger pga. bankernes råd er uvidende, sjusk eller at manipulere. I Miranova tænker vi, at manipulation er den mest sandsynlige forklaring. Morningstars analyse identificerer  ikke  bankernes råd som en afgørende faktor for, at danskerne vælger de bedste fonde. Man kan måle, om investorerne har fået ekstra afkast. Men det er sværere at påvise, om det er naboens søn, pølsemanden eller bankrådgiveren, der kan krediteres for god rådgivning, der fører til de ekstra afkast. (Undskyld, banksælgeren – der faldt jeg vist også for tricket om at kalde en sælger for en rådgiver)

Tryllekunster

Den anden påstand om, at danske fonde er blandt de bedste i Europa, er fuldstændigt uinteressant for danskerne. Hvad skal de bruge Europas bedste fonde til, når de nemt kan få indeksfonde, der præsterer bedre? Der er nærmere tale om de mindst dårlige fonde frem for de bedste, og branchen ved det. Manøvren er som en tryllekunstner, der afleder sit publikum. Her går afledningsmanøvren ud på at sammenligne sig med noget, der ser godt ud men er komplet irrelevant. Det ved tryllekunstneren, at publikum ikke gennemskuer. Det giver muligheden for at udføre mestertricket: at sælge de investeringsforeninger til danskerne, som udløser de største provisioner og den højeste indtjening til bankerne.

Så jo, bankerne har stor interesse i at sælge produkter, som kunderne ikke efterspørger, selvom Finansforbundet og Finansrådet påstår det modsatte. Helt ærligt, hvem efterspørger dyre danske investeringsforeninger, der år efter år underpræsterer?


 

Se flere blogsProfil