Diamantbranchen i historisk krise

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
05. nov 2015

Tænk at jeg nogen sinde skulle komme til at skrive ordet: ”Diamantbobbel”. Et fælt ord. Det lyder ikke engang godt eller sjovt. Men det er faktisk, hvad diamantbranchen oplever for tiden. Og den er lige ved at eksplodere.

Man har længe lukket øjnene for den afvigende kurs, som diamanthandlens inderkreds af producenter og handlere har taget i de seneste år. Det ser ud til, at de har håbet på, at hvis man var stille længe nok, så rettede skuden sig op af sig selv.

I mange år har branchen været forkælet ved at have en slags storebror, der viste vejen og holdt sammen på tropperne. De havde ikke monopol, men de var enevældige. De Beers forvaltede denne rolle til alles fordel, lige indtil Nicky Oppenheimer solgte resten af firmaet til Anglo American i 2011.

Der er kommet flere aktører på markedet, og det har forvandlet en  struktureret branche til en kaotisk slagmark. Magtfordeling er spredt ud på flere større spillere, og det er blevet en ”alle mod alle” kultur, som har sat branchen på kollisionskurs.

Minefirmaerne, der producerer rå diamanter kører sit eget løb uden at konferere med de, der sælger slebne diamanter.

Flere af de banker, der stod bag finansieringen af industrien, er forsvundet sammen med mange milliarder værd af kreditaftaler.

Inderne er under voldsomt pres efter at have ladet sig føre bag lyset af den svigfulde grådighedsvirus. De troede, at Kina var et bundløst hul, de til evig tid kunne poste diamanter i, men i takt med at kineserne har gearet ned, er de bagud med 40-50% i omsætning hertil.

Vi oplever et marked, der i frygt kigger sig over skulderen og ikke handler indbyrdes, hvis de kan slippe for det. Billedet nedenfor har jeg taget på en af diamantbørserne i Tel Aviv. Handelspladserne, hvor vi handler b2b, plejer alle at være optagede.

Som i alle andre brancher er man vant til op –og nedture, men denne synes at have hægtet sig godt fast.

Handelsgangene med de 4 Børser og ca. 1500 kontorer i Antwerpen, hvor 80% af verdens diamanthandel går igennem, syder af snak om bekymringer for fremtiden. I Tel Aviv har flere mistet håbet og deres forretning bløder. Insiderhandlen er i knæ og en del både større og mindre virksomheder er truede.

Man havde nok håbet på, at det rettede sig af sig selv, eller at der snart var nogle, der foretog noget for at komme på rette kurs, som man var vant til.

Det er påfaldende, at det kun er i branchens inderkreds, at problemet synes at være alvorligt. Efterspørgslen i detailleddet i USA, Indien, Brasilien og i flere steder i Europa er stadig den samme, om end Kina har sænket farten. Smykkeproducenterne melder om travlhed, som også vidner om, at problemet er internt.

Den eneste påvirkning dette indtil videre har haft i detailledet er, at priserne er ”soft”. Det betyder, at der ikke er nogle typer diamanter, der er prismæssigt overophedet, men de er bestemt heller ikke faldet voldsomt. Man kan dog godt være heldig, at samle en god handel op i øjeblikket, da der er visse størrelser og kvaliteter som er mere ”soft” end andre.

Investeringsdiamanter kører sit eget løb og er upåvirket af, hvad der foregår internt i branchen. Uanset hvordan vi vender og drejer det, er de sjældne og der vil altid være købere til disse.

En ting er sikkert – det er survival of the fittest, der gælder

De, der ikke synker ned i afmagtens fordærv, og som formår at holde hovedet koldt, har næsten imødeset denne uundgåelige oprydning. De kender deres virksomhed og dens forcer og holder snuden i sporet. De mener ligefrem, at det er nødvendigt med en voldsom rusketur, og spår om, at branchen bliver renere og bedre at være i på den anden side af denne bobbel.

Det gør næsten ondt, at være vidne til en branche, hvor efterspørgslen fortsat overstiger det fysiske udbud, men hvor produktion og handels- leddene, uden evne til at samarbejde, sidder i mørke og venter på lederskab.

Man får lyst til at sige: Get your sh*t together. Hvad er I så bange for? Vi har et unikt produkt. Vi har en stabil efterspørgsel. Så hvad f….. er problemet???

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk