SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Mægtiggørelse er en smuk drøm

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
19. Oct 2015
  • I de sidste 15 år er interne procedurer og koordinationsbehov steget med op til 350 %
  • Ledere bruger 40 % af deres tid på at skrive rapporter
  • 438.911 personer fik i 2013 i alt udskrevet 161 millioner doser antidepressiv medicin
  • Der bliver i det offentlige og i det private erhvervsliv igangsat for 88 milliarder kroner forandringsprojekter om året

Men 7 ud af 10 projekter kuldsejler uden estimeret resultat.

Det moderne arbejdsliv lider under stor kompleksitet, accelerationssyge og effektiviseringsmani. Danmark er det land i verden, hvor LEAN er mest anvendt, men vi befinder os stadig i bunden af klassen, når det gælder produktivitet.

Over 400.000 erhvervsaktive danskere har daglige stressymptomer. Strukturelle opstramninger har skabt en uoverskuelighed, som vi nu ikke kan se os ud af.

Er ideen om gnidningsløse win-win løsninger og uendelige vækstpotentialer nogle af forklaringerne på, at vi nu støder på grund? Og er forestillingen om, at vi kan opnå forbedringer, øget resultater og innovation samt realisere os selv helt ubehersket, en bekvem men, urealistisk fantasi?

Læser man seneste tids forskning på tværs af faggrænserne psykologi, hjerneforskning, antropologi, biologi og økonomi, så er svaret ja. Her viser der sig nemlig en række revolutionerende resultater, som alle ledere må lære udenad.

Vi kan ikke det, vi tror

Mennesket har langt mindre viljestyrke end før antaget

Medarbejdere kan ikke forandre ret meget – men de kan forbedre

Der er ingen skjulte ressourcer indeni os, som vi kan trække på – der er det, der er

Vi duer ikke i et individualistisk virksomheds setup – vi er flokdyr

Jeg har fundet et par inspirerende artikler og en enkelt bog, der fint gør rede for det paradigmeskift, der venter os alle forude. 

https://hbr.org/2015/05/leaders-as-decision-architects

http://www.business.dk/ledelse/topchefernes-darling

https://www.djoef-forlag.dk/da/boeger/o/oplagt

https://hbr.org/2011/09/smart-rules-six-ways-to-get-people-to-solve-problems-without-you

http://videnskab.dk/kultur-samfund/topledere-falder-lige-sa-ofte-fristelser-som-os-andre

http://politiken.dk/oekonomi/oekommentarer/lucykellaway/ECE2776688/lucy-kellaway-gode-chefer-har-ikke-brug-for-at-klamre-sig-til-mus-samtaler/

Fremtidens ledere får brug for at indstille tidligere forførelseskunstner, afskaffe komplicerede og tidskrævende tilgange, systemer og projekter. Og kalde en spade for en spade. Sidstnævnte kræver selvfølgelig, at man er villig til at tage ansvar for gravearbejdet.


Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk