De laver diamanter af peanut butter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
13. okt 2015

Der er skabt diamanter af en af USA's mest foretrukne fødevare. Ved at efterligne de ekstreme forhold, der findes i jordens indre, har geologen, Dan Frost, fra Bayerisches Geoinstitut i Tyskland og hans laboratorium, skabt noget nær en sensation.

Det er ikke usædvanligt for Dan Frost at høre et bump, efterfuldt af en rysten, der ikke bare rammer hans kontor, men hele etagen. Det kan kun betyde én ting: Et af hans eksperimenter er eksploderet…igen.

I laboratoriet nedenunder ser han sine kolleger i lettere chock. ”Det føles faktisk som en mindre bombe er sprunget”, forklarer de. ”Det lyder da ikke rart”, siger Frost med et selvsikkert smil, ”men det er ikke farligt”.

De hyppige småeksplosioner er en del af jobbet. Som geolog forsker Frost i, hvordan jorden er skabt. Det indebærer bl.a. at efterligne jordens indre varme og tryk, og indimellem går det ikke som forventet. Alligevel lykkedes det, at forvandle en skefuld peanut butter til en diamant.

Produktion af diamanter i et laboratorium er en yderst tidskrævende proces, og der eksperimenteres med fremstillingen af kunstige diamanter ved hjælp af kulstof. Alle levende ting indeholder kulstof, men Frost valgte jordnøddesmør, da det indeholder særligt store mængder.

Selvom det lykkedes at forvandle USA mest populære fødevare til diamanter indrømmer Frost dog, at det var et eksperiment, og det er ikke sikkert, at de vil bruge den samme ingrediens til at lave kunstige diamanter igen.

Det er ikke første gang, at man laver diamanter i et laboratorium. Faktisk bliver det mere og mere populært i takt med, at metoden forbedres. Et schweizisk firma tilbyder til og med at forvandle afdøde kæledyr eller din gamle mormor til diamanter. (læs evt. tidligere blogindlæg om dette): 

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2409/af_jord_er_du_kommet_til_diamant_skal_du_blive.html?list=1

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk