FED møde: Yellen beslutning ryster næppe investeringsverden

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
17. sep 2015

Idag er det tid til at FED og formand Janet Yellen udløser spændingen om, hvorvidt den amerikanske centralbank for første gang i mere end 9 år (sidst var i juni 2006), hæver den toneangivende rente og gør op med tiden hvor prisen på helt korte centralbankpenge var ”0”. Det er ikke kun om renten hæves eller om FED springer et møde over på grund af kinesisk usikkerhed, som optager investorerne. Det drejer sig i højere grad om den medfølgende retorik der fortæller om tempoet hvormed renten eventuelt hæves.

Sidste renteforhøjelse ligger 9 år tilbage

Når investorerne fokuserer ekstra meget på FEDs september møde skyldes det ikke kun, at netop dette møde har været udråbt som favoritten til at være der, hvor skridtet væk fra perioden med ”0” renter skulle tages. Det vil også, i givet fald, markere en trendvending. Siden juni 2006 har de amerikanske renter ikke været hævet og mange investorer i såvel aktier som obligationer har aldrig oplevet andet end rentefald.

Dueagtig udmelding mest sandsynlig

Jeg anser følgende 3 udfaldsrum som værende mest sandsynlige, hvoraf især sidstnævnte må vurderes at være den mindst sandsynlige og samtidig være den som kan give gedigne markedsbevægelser. I parentes har jeg angivet mine subjektive sandsynligheder i procent ved hvert udfald:

 1) FED fastholder  og nævner specifikt usikkerheden om Kina som argument. Samtidig instruerer de investorerne om, at med mindre data bliver markant forværrede vil oktober mødet være lig med første renteforhøjelse (45 %).

Investorerne er forberedte på at den første forhøjelse kan blive udskudt. Det mest overraskende vil være hvis begrundelsen ikke er usikkerhed med hensyn til den kinesiske økonomi, men hvis der derimod bliver henvist til hjemlige amerikanske faktorer (arbejdsmarked eller inflationsforventninger).  

 2) FED hæver med 0,25 %  og siger meget eksplicit, at fremtidige rentestigninger både bliver dataafhængige, men at de forventede rentestigninger bliver i moderat/lav tempo (50 %).

Investorerne vil måske rynke investeringsbrynene i en kortere periode, og selve det faktum at renterne rent faktisk hæves for første gang i 9 år, kan give udsving i såvel USD, som renter og aktier. FED har dog historisk været grundige med hensyn til forventningsstyring, og større markedsdønninger er ikke forventelige.

 3) FED hæver med 0,5 %  og er meget mere høgeagtig end investorerne forventer (0-5 %).

Det 3. og mindst sandsynlige scenarie er også det som kan tage investorerne på sengen. En kraftigere end ventet stigning sender samtidig et signal om at tempoet hvormed renterne går op, er hurtigere end investorerne venter og er forberedte på. Konsekvensen vil være en stigning på 3-4 % i USD; 30-40 basispoint i de 10 årige renter og aktiekursfald på 3-5 % kan i det mindste ikke helt udelukkes. Sandsynligheden for dette scenarie er dog så lille, at det er noget nær helt usandsynligt.

Ingen neglebidning hos danske investorer

FEDs udmelding får ikke kun indflydelse på de amerikanske aktier, men får indflydelse globalt. De danske aktier påvirkes også af udviklingen i USA. Det mest sandsynlige er at FED ikke har større overraskelser i ærmet, og der er på forhånd ikke grund til at danske investorer bider negle alene af hensyn til FEDs udmelding. En afvigelse fra det som investorerne forventer, vil samtidig markere et FED skifte, hvor de ikke følger den forventningsstyrende vej, som har været et af deres stærkeste kort i mange år.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk