Farvel til 12 milliarder euro

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
15. sep 2015

Kaffefilteret er kunstnerens reaktion på flygtningestrømmen. Et filter er en tragt, som snævres ind. Tegnet for motorvejen er vendt om, så også vejen snævres ind. Det er ikke let, at komme til Danmark. Eller bare komme gennem Danmark.

En flygtning fra Syrien, Afghanistan, Eritrea, Somalia eller Iran betaler typisk hver 5-12.000 euro for rejsen. De betaler ikke på et billetkontor, de betaler til kriminelle menneskesmuglere. Jeg tror ikke, at kriminelle følger nogle regler, kun deres egne, de betaler heller ikke skat, og overskuddet fra deres lyssky forretning kan snildt investeres i andre lyssky forretninger.

Jeg ville gerne lade flygtninge ankomme med penge på lommen, lad os bare tage eksemplet Danmark, hvor der i årets syv første måneder er ankommet lidt over 5.000 flygtninge, som har søgt asyl. De seneste par uger er der kommet yderligere knap 6.000 og sandsynligvis flere. Hvis de hver havde medbragt gennemsnitligt 8.500 euro, så var dette midler, som de kunne investere i etableringen af en ny, blivende eller midlertidig, tilværelse i Danmark. Med foreløbig over 11.000 flygtninge i 2015, så ville det have været omkring 700 mio. danske kroner.

I stedet er pengene opslugt i en paralleløkonomi af organiseret kriminalitet. Det er ikke godt. Og det er ikke kun de danske flygtninges penge, der er havnet i lommerne på kriminelle, der er alle flygtninges penge.  

Der er foreløbig omkring en halv million mennesker på flugt i Europa, og alene i år regner Tyskland med at modtage en million asylansøgere. Lad os lege med tallet 1,5 million mennesker, som er flygtet til Europa, og som hver har betalt gennemsnitligt 8.500 euro til kriminelle for deres flugt. Det giver 12,75 milliarder euro.   

Ved sin State of the Union Address i sidste uge, talte EU præsident Jean-Claude Juncker om at  "We need more union in our refugee policy" (...) "Winter is coming" (...) "We need to organize legal ways to Europe". Af åbenlyse kulturelle, historiske og humanistiske grunde. Men også af samfundsøkonomiske grunde.

 

Kunstværk: Filter 8/9 2015 http://www.copenhagenbiennale.org/shop/filter-89-2015, af den franskfødte og i Danmark bosatte kunstner Thierry Geoffroy. Kunstværket er del af Copenhagen Ultracontemporary Biennale.  http://www.copenhagenbiennale.org/private-view

Juncker links: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5614_en.htm (talen som tekst) og http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I107934 (video af hele talen).

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk