Troels Lund skal gøre udkantsdanmark til vækstdanmark

authorimage
BLOGS
Af: Kim Ege Møller
21. aug 2015

Troels Lund Poulsen skal ikke bare levere vækst, som sine forgængere – han skal levere det helt ud til vandkanten i hele Danmark, og han skal gøre det så vi endelig slipper af med det håbløse udkantsbegreb. Det er lidt af en opgave, men der er muligheder i det blå.

Når erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen til oktober fremlægger sin vækstplan, der angiveligt hedder ’Vækst i hele Danmark’, vil medierne formentlig fokusere på, hvor mange statslige arbejdspladser der flyttes væk fra København. Men udflytningen af arbejdspladser er en udfordring for sig, og flytter reelt blot arbejdspladser fra et sted til et andet. Det svære er at leve op til ambitionen – at skabe vækst i hele Danmark.

Men ser man efter har Danmark faktisk nogle få, men stærke styrkepositioner, hvor man med enkelte tiltag kan skabe vækst – ikke bare i et enkelt område, men i hele landet. Landbruget er et godt eksempel – kan landbruget producere mere og bedre, vil det gavne ikke bare landmændene, men en masse andre erhverv. Derfor giver det også god mening at regeringen har en plan landbruget.

Et andet eksempel er det grønne område. Vi er i Danmark blandt verdens førende i at bygge og vedligeholde havvindmøller. Kun meget få andre lande har investeret så mange ressourcer og har så meget viden samlet på et sted, som vi har i Danmark. Her høster vi effekten af, at tidligere regeringer gik forrest med ambitiøse havvind-projekter. Men konkurrencen er benhård. Singapore, Holland, Norge, Tyskland og England er lande der opruster, og som samtidig har gunstigere skatteforhold for havvind end Danmark. Faktisk mener PWC, at Danmark, grundet skatter mv er noget mindre attraktivt at drive den slags offshore rederivirksomhed i end vores nabolande rundt om Nordsøen.

Og væksten er til at få øje på – man forventer at den samlede opstillede kapacitet af vil firedobles frem mod 2020. Hvis Danmark bare holder fast i den markedsandel vi har nu, kan det betyde masser af nye arbejdspladser, der tilmed, i høj grad vil være placeret i vandkanten. Vi kan se at hos flere førende offshore-rederier bor op mod 33% af de ansatte faktisk i en af de 16 kommuner, som SKAT betegner som en ’udkantskommune’. Og det er ikke bare i én af SKAT’s udpegede kommuner – fx har Esvagt, der egentlig har hovedkontor i Esbjerg, også mange medarbejdere, der bor på Ærø, Bornholm og i Skagen. For når man kun tager på arbejde 6 gange om året, for at arbejde på søen, kan man jo ligeså godt bo der, hvor man allerhelst vil.

Jeg påstår ikke, at Troels Lund Poulsens udfordring om at skabe geografisk fordelt vækst er løst ved at give offshore-rederierne bedre konkurrencevilkår. Men kan man løfte erhverv med både vækstpotentialer og internationale førerpositioner– og som kan give jobs til beboere i HELE Danmark – så har man taget et første skridt, hvor man rent faktisk skaber vækst, og ikke bare flytter rundt på nogle aktiviteter.

Det er en kæmpe opgave, som Troels Lund Poulsen er blevet sat på. Men det vil ikke være helt noget skidt eftermæle, at blive erhvervs- og vækstministeren, der gjorde ’udkantsdanmark’ til ’vækstdanmark’.
Profil
Kim Ege Møller authorimage Kim Ege Møller er chefrådgiver i MSLGROUP, og har mere end 15 års erfaring med journalistik, strategisk kommunikation og PR.

Hvordan kommunikerer man om nyheder, forandringer, disruption og kriser? Kim Ege Møller skriver om kommunikation i erhvervslivet, om strategier, håndtering og konsekvenser.

Kim Ege Møller, er 44 år, uddannet journalist og har gennem de sidste 20 år været kommunikationschef i en række større danske og internationale virksomheder, og er i dag chefrådgiver i kommunikations og lobby-virksomheden MSLGROUP.

www.mslgroup.com

Få Kims indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk