Hva' så, I danske EU-tilhængere?

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
06. jul 2015

Selv for en Bertel Haarder (V) var tonen ekstremistisk, da han få dage før en folkeafstemning i Danmark i 2000 beskrev modstandere af dansk deltagelse i euroen som landsskadelige proselytter af det tidligere Sovjetunionen.

I debatindlægget "Flå hjelmen af EU-modstanderne" [Berlingske 2.8.2000] slog Haarder fast, at euroen var et fantastisk europæisk projekt: "Jeg kan generelt ikke se, hvordan den [euroen] kan skrues bedre sammen."

Hans ord står per dags dato mejslet i historisk relief efter folkeafstemningen i Grækenland.

Ingen har fusket mere med finanserne end skiftende græske regeringer, alt imens skiftende danske regeringer anført af de fem EU-ja-partier har overholdt konvergenskriterierne. En stram finanslov betød i 2014, at SR-regeringen sendte tusinder af danske dagpengemodtagere ud i kontanthjælp.

Patologiske snydere

Allerede ved Grækenlands indtræden stod det klart, at landet aldrig havde kvalificeret sig til euroen. Det var grækerne ikke alene om. Alligevel lod Bruxelles stå til gang på gang. Også Tyskland og Frankrig fuskede på den store måde i tiden 2003-2005, og intet har EU lært: I skrivende stund kører Frankrig en gigantisk overskridelse af tre-procentskriteriet. Pudsigt nok rapporterer danske medier næsten aldrig herom, velsagtens fordi danske medier er så altovervejende jubel-EU-positive.

Grækerne har været groft uansvarlige. Det bør koste at holde forbrugsfest på andre europæeres regning. Angela Merkel har forsøgt at få tingene til at hænge sammen, og i Grækenland har man som tak kunnet se historieløse tosser sammenligne hende med Adolf Hitler.

Nu har historien talt. Haarder, som i 2000 lavede kække Sovjet-sammenligninger, er tydeligvis gået en fremmed magts - EU's - ærinde i Danmark. Den Europæiske Union er ligesom Sovjetunionen et menneskefjendsk system, som evner at tilrane sig magt, men som hverken har agt eller evne til at rette egne fejl.

Bred dansk EU-modstand

Alligevel fortsætter den danske EU-elite vel med en nedladende og uforsonlig debattone mod skeptikerne. Også det falder i tråd med Sovjettiden, idet mange fra avant-garden i Københavns whisky-bælte var alt for længe om at indse virkeligheden omme bag ved jerntæppet.

Den bedste måde at sige "tak for sidst" er at stemme nej til at ophæve det danske EU-retsforbehold. Efter planen holder de fem ja-partier V, K, S, R og SF folkeafstemning senere på året.

Hvis da ellers Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre tør holde ord. Det er før sket, at ja-siden i Danmark er gået på kompromis med egne løfter og forudsigelser...

[NB: Jeg skrev et uddybende kapitel om Grækenland og euroen i min bog "Mod vinden - Danmarks plads i Europa" (2014)]

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk