Grækenland - hurtig blog

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
29. jun 2015

 

Jeg antager mange af jer har fulgt nyhedsstrømmen om Grækenland denne weekend. Her er et par kommentarer.

 

Grækenland har noget overraskende valgt at afholde en folkeafstemning om kreditorernes krav søndag den 5. juli. Den græske regering anbefaler i meget kraftige vendinger at man stemmer nej til pakken. Man har meddelt, at man vil efterleve et ja fra den græske befolkning.

 

Teknisk set er det ikke helt klart om folkeafstemningen er lovlig, idet disse ikke må handle om finanspolitiske emner. Men afstemningen blev godkendt lørdag aften i parlamentet.

 

Stemmer grækerne nej, meddeler man altså kreditorerne (ECB, EU Kommissionen og IMF) at man ikke accepterer den fremlagte løsning. Jeg tror det er første gang i historien at der stemmes om en statsbankerot.

 

Stemmer grækerne ja til pakken, skal regeringen implementere en politik, de ikke ønsker. Det bliver nok svært, og som minimum må man forvente at PM Tsipras træder tilbage. Muligvis vil Grækenland skulle ledes af en ”teknokratisk” regering som vi så med Mario Monti’s regering i Italien for nogle år tilbage.

Det hører med at den såkaldte bailout pakke, der giver grækerne lån til blandt andet at udbetale løn, pensioner mm, udløber den 30. juni, og at man samme dag skal betale IMF et lån på EUR 1,5 mia. Den græske finansminister Varoufakis har derfor bedt kreditorerne udsættelse på ”et par uger”.

 

På den europæiske side af ligningen har euro-zonens finansministre meddelt, at man ikke vil acceptere en forlængelse af bailouten, som altså udløber den 30/6, og som forhindrer nye lån til grækerne. Interessant nok har kreditorerne også trukket deres seneste pakke tilbage, så teknisk set er der intet at stemme om for grækerne.

Samtidigt har ECB meddelt at den såkaldte ELA emergency funding af de græske banker stopper på det nuværende niveau på EUR 90 mia. Stoppet betyder at bankerne ikke har adgang til yderligere likviditet. Dette er slemt. Men havde man krævet de 90 mia tilbagebetalt mandag morgen havde det været kaotisk. Siden februar har græske banker trukket likviditet udenom det almindelige funding program i ECB.

Endvidere har EU Kommisionen taget det usædvanlige skridt, at offentliggøre kreditorernes seneste program, samt udsendt en meddelelse om, at det var grækerne der ensidigt trak sig fra forhandlingerne fredag aften. Pressemeddelser fra EU kommer også på græsk…

Ovre i Washington hos IMF har man meddelt, at misligeholdelse af lånet den 30/6 vil betyde at Grækenland ikke vil kunne få yderligere kredit.

 

Fronterne er med andre ord trukket meget hårdt op. Jeg kan godt bruge flere ord, men i sin enkelthed er jeg forundret over grækernes gambling, men også over hvor hårdt euro-zonen har responderet.

 

Vi må forberede os på en urolig mandag. Såvel børs som banker vil være lukkede mandag, og muligvis hele ugen. Der er indført kapitalkontrol, og grækerne vil kunne hæve maximalt EUR 60 om dagen.

 

Helt grundlæggende, er det min vurdering at europæiske politikere ikke frygter en græsk exit, og at man i visse kvarterer vil velkomme den. Derfor må vi ligeledes antage, at evt fald bliver kortvarige, og udtryk for en købsmulighed. Men lad os lige se tingene an først. I værste fald er det et nyt Lehman moment.

 

Juridisk set er det ikke klart hvad der sker hvis grækerne stemmer nej. Lissabon traktaten åbner for en exit fra EU, men ingen traktat dækker exit fra den monetære union. Den græske regering melder at man ønsker at forblive i ØMU’en, hvilket også er hvad folket ønsker. Men misligholdelse af bailoutprogrammet, default på lån med mere, vil betyde at græke banker vil miste adgang til funding gennem ELA i ECB. Bankerne må derfor antages at skulle nationaliseres. Selvom grækerne ikke vil eller kan introducere en ny valuta kan de alligevel blive tvunget til at udstede gældsbeviser. Alt dette er kompliceret. Forholdet mellem Grækenland og Europa bliver aldrig det samme igen.

 

Er det synd for grækerne? Ja. Men det er ikke EU’s skyld. Tilsyneladende var forskellen mellem den græske regerings ønsker til en plan og kreditorernes tilbud på omkring 0,5% af BNP. Det er småpenge i det store billede, men det var altså nok til at grækerne udvandrede. Nogle mener, at Grækenland har fortjent flere penge i støtte fra Europa, men man overser hurtigt, at landet allerede har modtaget hvad der svarer til 214% af BNP i hjælp (hvilket skulle være 10 gange så meget som Tyskland modtog i Marshall hjælp efter 2. Verdenskrig. Grækenland har skabt et land plaget af korruption og bureaukrati, og som er voldsomt inefficient. Det er synd. Men de har selv valgt det.

 

Er I på vej på ferie i Grækenland SÅ TAG MANGE KONTANTER MED. 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk