Derfor stemmer københavnere på Alternativet

Lisbet Røge Jensen

De seneste fire uger har jeg haft fornøjelsen af at have en praktikant her på Børsens debatredaktionen. Hun hedder Janni, bor i et af de københavnske brokvarterer, og hun er svært begejstret for Alternativet. Jeg opfordrede hende til at forklare mig, sønderjyderne og Børsens læsere generelt hvorfor. Mange af os har nemlig svært ved at forstå fascinationen. Læs københavnerens forklaring herunder.

Hvorfor Alternativet?

Foto: Simon Clausen

Af Janni Iben Stevn Hansen,
BA i dansk, kommende journaliststud.

I disse dage diskuteres det heftigt i diverse medier, hvorfor Dansk Folkeparti slugte så mange stemmer i Sønderjylland ved folketingsvalget. René Rasmussen, museumsinspektør på Sønderborg Slot, gav i starten af ugen på Informations hjemmeside en mulig forklaring på syv gode grunde til, hvorfor sønderjyderne stemte som de gjorde.

Til slut i sin forklaring efterspurgte han en forklaring på, hvorfor byboerne stemte, som de gjorde:

"Vil man fremme sammenhængskraft og gensidig forståelse i Danmark, er det oplagt at få nogen til at forklare sønderjyderne, hvorfor byboerne har stemt på de to partier," skrev René Rasmussen.

For lige så uforståeligt som det er for de rød/grønne byboere, at nogen stemmer på Dansk Folkeparti, lige så uforståeligt kan det være for folk i Sønderjylland, at nogen stemmer på Enhedslisten og Alternativet.

Rundspørge blandt byboere
Uffe Elbæk og hans partifæller er blevet beskyldt for at være alt fra fantaster til gøglere i løbet af valgkampen, og ingen havde forudset, at de ville storme ind i Folketinget med hele ni mandater. Jeg har derfor sat mig for at komme med en forklaring på, hvorfor byboerne har stemt på Alternativet.

Efter en rundspørge blandt mine byboende venner og bekendte, der primært bor på Nørrebro i København, er jeg nået frem til følgende otte grunde til, at Alternativet fik hele 16,6% af stemmerne på Nørrebro og dermed blev det tredjestørste parti i kredsen – kun overgået af Enhedslisten og Socialdemokraterne:

1. Elbæks grønne togt
Den første grund er slet og ret miljøet. Klimaforandringerne har stort set ikke været debatteret i valgkampen, og i den daglige politiske trummerum er det kun SF og EL, der virker til at bekymre sig reelt om vores miljø. Læg dertil, at mange politikere på højrefløjen stadig benægter, at klimaforandringerne findes - eller i hvert fald ikke anerkender, at de er menneskeskabte -  og vi har en god grund til, at en masse klimabekymrede vælgere tilslutter sig Uffe Elbæks grønne togt. Hvorfor det i særdeleshed er byboerne, der bekymrer sig om klimaforandringerne, er svært at sige, for de mærker vist ikke mere til dem end folk i resten af Danmark. Men en forklaring kunne måske være, at byboerne overordnet set har det meget godt, fordi de bor der, hvor det hele sker og alle arbejdspladserne findes, og derfor har de måske overskud til at se ud over deres egen næsetip og bekymre sig for mennesker i andre dele af verden, der lider under den lempelige omgang med jordens resurser og dertilhørende klimakatastrofer.

2. Tonen
Den anden grund er simpelthen debattonen. Mange danskere har siddet og krummet tæer, når valgkampens dueller og partilederrunder er gledet hen over skærmen, og de forskellige politikere har afbrudt og kritiseret hinanden. Alt imens Uffe Elbæk har stået med et saligt smil og lyttet. For ja, i Alternativet har de besluttet sig for at lytte til deres politiske modstandere. De taler om en ny politisk kultur, og de har nedsat seks debatdogmer, som er både sympatiske og nyskabende i den danske debatkultur.

3. Visionerne
Den tredje grund er, at de er et parti med politiske visioner. De drømmer om at gøre Danmark til et bedre sted, og de trækker køligt og overbærende på skuldrene, når resten af partierne vanemæssigt spørger, hvor pengene skal komme fra. Verden har brug for idealister, Alternativet vil gerne skabe nye og gunstige rammer i stedet for blot at lave politik inden for den samme gamle ramme, og hamsterhjulsdanskerne synes, det er dejligt at drømme med dem.

4. Drømmer om tid med børn
Den fjerde grund er intet mindre end den 30 timers arbejdsuge. Det er lykkedes før at sætte arbejdstiden ned, og danskerne drømmer om mere tid med deres børn, hvilket man ikke har kunnet undgå at bemærke gennem de sidste års heftige familiepolitiske debatter overalt.

5. LA møder Enhedslisten
Den femte grund er, at de er grønt parti med en social profil, som samtidigt lufter nogle liberale tanker, og fx har visioner om at forbedre de danske iværksættermuligheder. Det, tror jeg, tiltaler mange grønne vælgere, der gerne vil have mindre stat og mere civilsamfund. Som Uffe Elbæk har sagt i Politiken: ”Lad os tage det bedste fra Enhedslisten og Liberal Alliance.”

6. Ny vækst der ikke er til at stå for
Den sjette grund er helt sikkert vækst. Mange venstreorienterede vælgere er ved at brække sig over de evindelige vækstdiskussioner og politikernes ensidige fokus på, hvordan vi kan skabe flere penge. Derfor er Alternativets mærkesag om et nyt vækstbegreb forfriskende. I deres partiprogram lyder det: ”I Alternativet vil vi opgøre vækst på en ny og mere nuanceret måde. Vækst skal handle om vores evne til at udvikle samfundet til det bedre. Derfor skal vækst handle om bedre menneskelig trivsel og livsglæde og mere miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.”, og det er da ikke til at stå for?

7. Navnet
Den syvende grund er selvfølgelig navnet. Sjældent har et nyt partinavn klinget så lyst og positivt. Hvem vil ikke gerne altid have et alternativ til alting?

8. Uffe Elbæk
Den ottende grund er helt enkelt Uffe Elbæk. Hans overdrevent charmerende, sympatiske og rolige facon har helt sikkert fået mange til at springe en nærlæsning af partiprogrammet over.

---

Sådan stemte Københavnerne: På Nørrebro er Enhedslisten gået 0,1 procentpoint ned, og de er stadig det største parti med 27,5% af stemmerne. Radikale og SF er derimod gået henholdsvis 9,6 og 7,6 procentpoint ned, og derfor kan det virke oplagt at udlede, at Alternativets vælgere på Nørrebro kommer fra R og SF. Det samme billede tegner sig iøvrigt nogenlunde på de andre brokvarterer. Hvis man derimod ser på stemmefordelingen i hele Københavns Storkreds ligger Alternativet som det fjerdestørste parti -  med deres 11,4% af stemmerne er de kun lige akkurat overgået af storkredsens tredjestørste parti, Dansk Folkeparti. Så helt så langt ud på landet skal man altså heller ikke for at finde folk, der stemmer på Liste O.


 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.