Forståelse for vækst

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
26. jun 2015"Jeg har fået en god forståelse af vækst af at arbejde med sten". Hvorfor siger kunstneren sådan?

Fordi han gennem årene har opbygget skulpturer af sten og andre naturmaterialer. Kunstneren, Andy Goldsworthy, gør helst selv hele arbejdet, og han stabler. Hver lille del skal placeres, så den ligger perfekt mellem de andre, der er ikke noget kit eller nogle skruer eller noget, tingene ligger der bare. Når jeg står overfor en af skulpturene, så får jeg lyst til at holde vejret, for tænk hvis én lille del faldt ud, så ville det hele brase sammen, men det gør det ikke, for kunstneren har omhyggeligt lagt delene hvor de passer i formen.

Deraf forståelse for vækst: omhyggelighed og koncentration plus en vis portion tålmodighed, og så vokser den perfekte form frem.

Stenskulpturene har stået på steder, hvor tidevandet skyller ind over dem, eller hvor marker brændes af. Men de står stadig, disse kegle-urformer.   

Da skulpturen Slate Cone for snart tredive år siden blev købt fra en udstilling i London af den britiske Government Art Collection, skulle den genskabes i Storbritanniens ambassadørresidens i Gentofte, men det var ikke ligetil. Kunstneren følte sig presset, der var bekymringer om den kolde danske vinter, om folk ville læne sig op ad skulpturen, pille ved den. Om den ville vælte. Som resultat blev skulpturen lavere og rundere. Denne ændring i formen ser kunstneren som udtryk for, at den var presset. Men det var dengang.

I forbindelse med at ambassadøren flytter, så flytter også skulpturen. Disse dage er Goldsworthy i København for at genskabe skulpturen i en have på Østerbro, og denne gang er han mere selvsikker. Væk er de løse skifferdele, der før lå i en kreds om skulpturen, og selve skulpturen bliver højere og mere stolt.

Den er ikke presset. Den finder sin rette form gennem omhyggelighed og koncentration plus en vis portion tålmodighed.

Herunder andre typiske Goldsworthy-værker, der alle er stablet. No strings attached, ting er i spænd og i balance. Det er trygt, og det holder; som en veletableret organisation eller et velstruktureret samfund.


De to øverste fotos er fra opbygningen af skulpturen Slate Cone (foto: British Embassy, København/Government Art Collection). 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk