Det Røde Hus

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
20. jun 2015

Det er ikke et hvilket som helst hus, det er parlamentet, og det er rødt. For en uge siden ville jeg se på dette billede, som udtryk for en holdning. I dag ser jeg det som udtryk for en tilstand. En tilstand, der viser et dirrende hus som en beholder, hvor mennesker bevæger sig rundt og forsøger at finde sted. Et hus med et tårn, der vakler og en himmel, som ligner stormfyldte vande. Det ser uskyldigt ud, men der er masser af patos.

Et hus er ikke bare et hus. Forfatningen består, men intet er fattet, facaden har svært ved at holde og jeg tænker på, at de mennesker, som myldrer rundt derinde, allesammen er røde indeni. De går omkring med et lag af hud, matte og fattede, men indeni pumper blodet rundt. Kroppen er ikke rolig. Kroppen er ligeså sitrende som huset. Vi tænker ikke over det, men hjertet pumper og komplicerede processer finder sted i organismen. Vi må have tillid til, at tingene fungerer, som de skal.

Kunstneren, Morten Schelde, som med farveblyant har tegnet dette røde hus, tegner stort set altid alting rødt. Så langt jeg husker tilbage, femten år, måske er det mere, så lang tid har han tegnet med rødt. Én farve skaber alle nuancer. Rød siger STOP. Rød er alarm! Rød er kærlighed. Rød er den dråbe af blod, der drypper fra min finger, når jeg har været uopmærksom i håndtering af skarpe hverdagsgenstande. Rød er hidsighed. Eller varme. Rød er farven i mine kinder.

Hvis man tager alle blodkar fra ét menneskes krop, så ville de nå to gange rundt om jorden. Sønderjyder og syrere, alle har vi blodkar, som kan nå to gange rundt om jorden.  

Rød er farven i mine kinder. Rød er farven i hele mit ansigt. Halsen. Jeg ser på kunstnerens farveblyantsbillede, og jeg tænker på de mennesker, som skal bevare fatningen. Deres kroppe.

Billedet er rødt, som i et gammeldags fremkalderrum, hvor fotopapiret ligger i fremkaldervæske. Billedet skvulper. Huset tager form af de mennesker, som indtager det og jeg må have tiltro til, at de gør det vel. Indeni er de allesammen røde.

Kunstværket Red House (Christiansborg) er lavet af Morten Schelde den 17. juni 2015, dagen før folketingsvalget, og måler 120 X 90 cm.

Andre værker af samme kunstner ses herunder, henholdsvis The Staircase (Viel Glück), 140 X 100 cm 2004, privatsamling og Abendland, 150 X 120 cm, 2015, courtesy Galleri Susanne Ottesen.

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk