Ja, vi er klar til perfomance-baserede løsninger til sygehusene

authorimage
BLOGS
Af: Jens Ole Pedersen
19. jun 2015

Dette indlæg er skrevet af Ulrik Rokkedal Therkildsen

Det mest interessante på Folkemødet i år var, at debatterne sammenlignet med for 3-4 år siden, er gået fra at være meget skeptiske omkring OPP til i dag at summe af bred enighed . Det er som om, at beslutningstagerne nu tænker "hvordan" frem for "hvorfor".  Det skyldes nok, at de store krav til sundhedssystemet kun er øget de seneste år. Hvis ikke man inddrager det private i samarbejder, bliver det svært at leve op til fremtidens sundhedskrav.


Under hele den snart tre uger lange valgkamp, er det blevet diskuteret, hvordan ny dyr medicin og nyt dyrt hospitalsudstyr skal finansieres. Der er enighed blandt politikerne om, at borgerne skal have adgang til det nye og bedre medicin og udstyr, når nu det er tilgængeligt. Men hvordan der skal blive råd til det, er der bestemt ikke enighed om. Og det er ikke så mærkeligt, for det er en milliardpost på det statslige budget.


Vi elsker at sammenligne os med svenskerne og skeler til dem på rigtig mange politiske områder – også på sundhedsområdet. Men hvordan kan det være, at ingen af partierne i deres finansiering af den nye, dyre sundhedsteknologi har kigget til Stockholm? Nya Karolinska Universitets Hospital har indgået en 14 års kontrakt med Philips om et funktionsudbud. Fordi det er et funktionsudbud, indebærer det - udover de nyeste maskiner - løbende opgraderinger af teknologien, uddannelse af personale, forskning og udvikling og meget mere. Her ser man den private aktør som en samarbejdspartner fremfor en leverandør. Og sygehuset behøver ikke binde sig til udstyr fra én leverandør som i tilfældet med Karolinska hvor vi skal indkøbe og drifte udstyr fra flere leverandører.


Sidste nyt fra det svenske er bemærkelsesværdigt – performance baseret afregning af ydelser i sundhedsvæsenet. De første erfaringer fra det offentlig private Karolinska-samarbejde har nemlig ført til flere udbud. Denne gang omhandler det patienters vej gennem hospitalet (care flow), og hvis de private partnere ikke kan leve op til kravene, så skal der ikke betales. Altså performance-baserede offentlig private samarbejder inden for sundhedssystemet. Noget vi kun siger ja til på vores side af bordet, fordi vi er sikre på løsningerne er langt bedre end det eksisterende. Vi lever af at levere driftsoptimering.

Profil
Jens Ole Pedersen authorimage Jens Ole blogger om teknologiudvikling som svaret på de store udfordringer, sundhedssystemet i Danmark står over for, og om de nye muligheder teknologiudviklingen medfører – både for medicobranchen og for sundhedsvæsnet generelt.

Med en mangeårig karriere i Philips Healthcare, først som Business Development Manager og nu som administrerende direktør, er Jens Ole velbevandret i krydsfeltet mellem private og offentlige aktører, som han mener vil samarbejde på nye måder i fremtiden. Både om diagnosticering, forskning og uddannelse.

Jens Ole er uddannet dyrlæge, men skiftede for flere år siden til medicobranchen. Her har han besiddet flere lederstillinger hos blandt andre Lundbeck, og er nu tiltrådt som direktør for Philips Healthcare.
Tidligere bloggere på borsen.dk